Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Puigdemont lamenta que la Cofoe hagi exclòs l’autodeterminació

|

- Publicitat -

L’eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont i el d’ERC Jordi Solé han lamentat aquest dimarts que el plenari de la Conferència sobre el Futur d’Europa (Cofoe) hagi exclòs de les conclusions finals la proposta per establir un “mecanisme europeu de claredat” per oferir certeses legals i diàleg als possibles casos d’autodeterminació dins de la Unió Europea. En una intervenció al ple, Puigdemont ha dit que el dret a l’autodeterminació és “un principi rector del dret internacional” i un “dret civil i polític”. Per Puigdemont, l’exclusió d’aquesta iniciativa és “una manera de decebre milions d’europeus”. Al seu torn, Solé ha criticat que s’hagi “ignorat” una proposta “amb molts suports” a la plataforma digital.

“Molts ciutadans europeus han demanat que (el dret a l’autodeterminació) sigui un dret a protegir i reforçar a l’Europa de demà, però l’Europa del passat li ha barrat el pas”, ha remarcat Puigdemont.

Publicitat

Per Solé, la Cofoe ha estat un “exercici interessant de participació”, però ha “fracassat a l’hora d’rribar a una audiència més àmplia i tenir un impacte rellevant en l’opinió pública”. L’eurodiputat republicà també ha reivindicat que la Cofoe ha de portar a una Unió Europea “més forta i més federal”.

El plenari de la Cofoe va adoptar aquest dissabte per consens les conclusions de les 49 propostes que han de guiar les reformes de les institucions europees en el futur. A banda del mecanisme d’autodeterminació, que va ser descartat pel grup de treball i no va arribar al plenari malgrat ser el segon més votat a l’apartat de ‘Democràcia’ de la pataforma digital, tampoc va passar el filtre una proposta per promoure l’oficialitat del català, tot i que sí que se’n va aprovar una que, genèricament, demanava protegir més les llengües minoritàries i regionals.

Et pot interessar  Aragonès supera Puigdemont segons una enquesta de líder més ben valorats, però té per davant Asens i Albiach

ERC i Junts denuncien que s’ignori la proposta

Davant l’exclusió de la proposta sobre l’autodeterminació, els eurodiputats d’ERC i JxCat van enviar una carta al líders dels populars europeus i membre del comitè executiu Manfred Weber per expressar la seva “preocupació” per aquesta decisió. Weber també és el president del grup de treball sobre ‘Democràcia Europea’ que va excloure la proposta.

En una carta enviada el 21 d’abril, els eurodiputats demanaven a Weber “examinar aquesta omissió” i denunciaven que la proposta sobre l’autodeterminació havia estat “ignorada” pel grup de treball malgrat que “alguns membres van plantejar la qüestió”.

En la resposta a la demanda, Weber argumentava que havia estat el grup de treball el que havia exclòs la proposta sobre l’autodeterminació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut