Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Puigdemont desvincula l’acord per a la mesa del Congrés de la investidura i assegura que està “exactament allà on estava” l’endemà del 23-J

Puigdemont treu ferro a l'acord defensant que s'ha tancat en el marc d'una "negociació per la mesa del Congrés" i insisteix en la desconfiança vers el PSOE

|

- Publicitat -

El president exiliat Carles Puigdemont, que aquests últims dies ha informat en comptagotes sobre l’estat de les negociacions entre Junts i el PSOE per a la Mesa del Congrés dels Diputats, ha volgut esclarir a través de Twitter algunes circumstàncies de l’acord al qual finalment han arribat. Malgrat que Junts ha votat a favor de la candidata socialista, l’acord no s’ha fet públic fins després que Francina Armengol fos elegida presidenta de la Mesa. Així, el pacte contempla el reconeixement del català a la Unió Europea, el seu ús al Congrés, i l’impuls de dues comissions d’investigació sobre les clavegueres de l’Estat i sobre els atemptats del 17-A sense que es puguin vetar compareixents.

No obstant això, Puigdemont, igual que ha fet Junts, ha deixat ben clar que aquest acord és només en relació amb la presidència de la Mesa, i que “la investidura està exactament allà on estava l’endemà de les eleccions”. Respecte al contingut de l’acord, l’eurodiputat de Junts ha tret importància a les crítiques sobre si “és massa o massa poc” tot insistint que s’ha tancat en el marc d’una “negociació per la mesa del Congrés”.

Publicitat

Així i tot, el president a l’exili ha celebrat que és “un fet” i “no pas una promesa que mai s’havia volgut donarel PSOE ja hagi demanat de forma oficial el reconeixement de les llengües oficials de l’Estat a les institucions de la Unió Europea, tal com va anunciar que faria en un gest que buscava precisament seduir els independentistes. Tanmateix, Puigdemont es mostra prudent: “El calendari també és clar; el 19 de setembre. Tots els precedents de modificació d’aquest reglament s’han aprovat per unanimitat, que és la regla fixada perquè prosperi” ha escrit.

Et pot interessar  Catalanofòbia del cònsol equatorià a les Balears: afirma que la llengua "discrimina", "segrega" i "roba oportunitats"

“Ara que és el president del Consell de la UE i que és justament aquesta institució la que té la competència per modificar el reglament (no és el Parlament, no és la Comissió), té una ocasió magnífica de demostrar” que, tal com va assegurar ahir el president espanyol, “Espanya es fa escoltar a Europa”.

El president a l’exili insisteix que l’acord per formar la mesa “no anava de càrrecs a la mesa ni de presidències de comissions, que és el que habitualment figura en aquesta mena d’acords”, així com tampoc està vinculat a la investidura. Amb tot, Puigdemont ha sentenciat que a Junts no els mouran “promeses o voluntats polítiques sense garanties de compliment de qui no ens genera cap confiança“. Puigdemont no es mulla a l’hora de predir si “aquesta distància s’escurçarà o no”, però justifica els possibles futurs acords assegurant que si arriben serà perquè “porten incorporat el seu compliment de manera comprovable. Com ha estat el cas”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut