Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Puigdemont desemmascara encara més Llarena per haver acceptat el premi ultraconservador Villacisneros

|

- Publicitat -

La defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí ha registrat al Tribunal Supremo un escrit de recusació del magistrat que instrueix la causa contra ells, Pablo Llarena, per la seva participació en un acte de la fundació d’ultradreta Villacisneros el 16 de novembre, on va rebre la distinció d’aquesta fundació. Segons l’escrit de recusació, el fet d’acceptar la distinció “priva manifestament” Llarena “de la imprescindible imparcialitat amb relació a aquesta causa”.

La defensa recorda que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del tribunal Europeu dels Drets Humans recullen el dret a un jutge imparcial, i, per tant, “obliga a un examen detallat de les circumstàncies que concorren” en el cas de Pablo Llarena.

Publicitat

Recorda que la Fundació Villacisneros “és una organització nacionalista espanyola que”, segons afirma al vídeo de l’acte de lliurament del premi, va condecorar Llarena per la seva contribució a la “unitat i enfortiment d’Espanya”.

El president de la Fundació va assegurar durant l’acte que l’entitat pretén “defensar la unitat d’Espanya i l’orgull de ser espanyol”, i va afirmar que disposa del suport de “centenars de persones i institucions convençuts que la societat civil no pot romandre més temps de braços plegats davant l’atac a uns valors que són innegociables”.

La defensa recorda que “la Fundació Villacisneros, que defensa íntegrament l’ideari de l’extrema dreta, ha reclamat fins i tot abans que s’iniciés aquesta causa penal l’empresonament del Sr Puigdemont”. Cita com a prova diversos tuits i la seva adhesió a les manifestacions a Madrid que demanaven l’empresonament.

La defensa incorpora també les declaracions que van fer aleshores membres de la directiva de la fundació, com Esperanza Aguirre, Jaime Mayor Oreja i Hermann Tertsch.

Et pot interessar  Llarena rebutja la setena recusació contra ell presentada per Puigdemont

L’escrit recorda que la mateixa fundació ha reconegut obertament la vinculació directa de la distinció lliurada a Llarena amb la causa penal contra Puigdemont, i que el president de la Fundació va assegurar en una entrevista a la COPE que premiaven “la seva actuació en el tema del cop d’Estat”.

Segons la defensa, tot plegat és “incompatible amb l’aparença d’imparcialitat objectiva que ha de guardar el jutge instructor d’una causa penal”. Llarena, sosté, “ha compromès definitivament la seva aparença d’imparcialitat” i “no es pot pretendre” que després d’acceptar el premi pretengui mantenir-se com a instructor de la causa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut