Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Puigdemont apreta el PSOE per l’oficialitat del català a la UE: “Que faci la feina pendent i planti cara als qui el desafien”

Aprofita per retreure al PSOE que "la feina de 'lobiatge' no ha estat la mateixa "com quan havien de convèncer els països europeus de totes les maldats" atribuïdes a l'independentisme

|

- Publicitat -

El president a l’exili i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, no s’ha quedat callat davant l’incompliment de l’Estat espanyol d’aconseguir que la llengua catalana sigui la propera llengua oficial de la UE. Després que se sabés que la proposta no es votaria en la reunió del Consell d’Afers Generals d’aquest dimarts, Puigdemont ha publicat un llarg comunicat a Twitter on ha resumit la llarga lluita per aconseguir que l’Estat espanyol presentés la proposta davant la UE, a la vegada que també ha apretat el PSOE perquè “faci la feina” i, si cal, porti la qüestió davant la justícia europea.

“El camí per a l’oficialitat ha topat fins ara amb dos principals obstacles. El primer, que l’Estat espanyol ha hagut de desfer en molt poc temps una estratègia de bloqueig que venia de molt lluny i de molts governs, tant del PP com del PSOE” exposa Puigdemont. El segon obstacle, segons l’expresident, “es diu sobretot Partit Popular”. “Des del primer dia ha tingut interès a fer descarrilar una proposta que formava part dels acords polítics que podien facilitar un govern del PSOE i Sumar a l’Estat espanyol. Han espanyolitzat la política europea més enllà del que es podien permetre, i han acabat provocant situacions delirants” rebla.

Publicitat

En el seu escrit, Puigdemont també es queixa de la manca “d’entusiasme” dels serveis tècnics de la Representació Permanent davant de la Unió Europea d’Espanya: “No sembla que l’estructura política i tècnica de la Representació Permanent davant la UE hagi desbordat entusiasme per promoure una iniciativa que formalment era de l’Estat espanyol però que tots sabien que formava part d’una concessió a Junts per Catalunya”.

En aquest sentit, Puigdemont retreu al PSOE que “la feina de ‘lobiatge’ no ha estat la mateixa “com quan havien de convèncer els països europeus de totes les maldats que se’ns han atribuït (i que ells han ajudat a construir, tot sigui dit) per tal de desacreditar el moviment cap a la independència”. Així i tot, admet que l’actuació del ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, per a defensar la proposta de l’Estat espanyol l’ha sorprès positivament, perquè “ha explicat les raons per les quals la nostra llengua havia d’esdevenir oficial a la UE d’una forma coherent amb els nostres arguments”. “Un fet inèdit i positiu, però insuficient” afegeix.

Et pot interessar  Boye defensa l'exili de Puigdemont: "L'acusaven de covard i ara resulta que l'exili és la solució”

El camí iniciat és irreversible, encara que demani més temps. I cal utilitzar més eines i recursos per defensar la posició i vèncer la principal reticència que semblen trobar-hi els serveis jurídics del Consell, si cal fins a les últimes conseqüències. Si cal, litigant al Tribunal de Justícia de la Unió Europea on l’Estat espanyol ha de defensar sense complexos que no és necessari reformar els tractats de la Unió perquè una llengua sigui oficial” exposa el president a l’exili. A més a més, rebla que “hi ha informes jurídics independents i d’una gran solvència que desmenteixen rotundament la posició dels serveis jurídics del Consell, i això ho cal lluitar de manera més desacomplexada i proactiva”.

Puigdemont afirma que “els mesos a venir han de servir perquè l’Estat espanyol faci la feina pendent i planti cara als qui del desafien, si vol ser creïble en la seva reclamació perquè el català sigui llengua oficial a la UE”. Conclou el missatge insistint que, “des del punt de vista de la construcció europea”, no hi ha cap justificació per a negar l’oficialitat del català, “una llengua autòctona parlada per milions de ciutadans europeus”. “Això, malgrat la demora, ja ho saben la majoria dels països de la Unió. Per no dir tots” conclou Puigdemont.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut