Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Problemes pel PSOE: el jutge del ‘cas Koldo’ assenyala Ábalos com a “intermediari” en una reclamació del govern balear

El jutge parla d’una reunió entre Koldo García i altres persones, entre elles Ábalos, en un reservat d’una marisqueria

|

- Publicitat -

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, que investiga el ‘cas Koldo’, assenyala l’exministre José Luis Ábalos com a “intermediari” per solucionar una reclamació del govern balear a l’empresa de la trama, Soluciones de Gestión. “L’observació de les comunicacions i l’activitat operativa realitzada per la unitat actuant han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo”, diu el jutge, que parla d’una reunió del dia 10 de gener entre Koldo García i altres persones, entre elles Ábalos, en un reservat d’una marisqueria. A més, també es recull una conversa del 2 de desembre entre un altre dels implicats i García en què aquest informa que havia quedat amb el portaveu parlamentari del PP, Miguel Tellado.

El jutge investiga per pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d’influències l’exassessor d’Ábalos Koldo García i sis persones més per irregularitats en contractes d’emergència relacionats amb el covid formalitzats per l’Estat, així com altres irregularitats que afectarien a contractes i a la concessió de subvencions públiques. La xifra de negoci de la societat va ser de zero euros el 2019 i de 53 milions el 2020 per les adjudicacions directes, remarca la resolució amb data del 7 de febrer.

Publicitat

La societat, continua el jutge, va ser adjudicatària el 2020 de vuit contractes per al subministrament de material sanitari mitjançant el procediment de negociat sense publicitat i amb caràcter d’emergència, amb un valor d’uns 54 milions. La selecció d’aquesta societat hauria partit del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en el cas dels contractes adjudicats per Ports de l’Estat i Adif, així com en el de la Subdirecció General de Gestió Econòmica i Patromonial, depenent de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior, diu la resolució.

De la investigació es deriva que la societat hauria sigut seleccionada amb anterioritat a les publicacions oficials de les necessitats del ministeri. El jutge destaca també l’increment d’ingressos de García i el seu entorn familiar directe.

Juan Carlos Cueto, que és la persona que controlava la societat, s’adreça a Koldo García per demanar-li ajuda per solucionar una reclamació del govern balear a Soluciones de Gestión de 2,6 milions d’euros per una qüestió relativa a l’estat de les mascaretes que en el seu dia va subministrar a aquesta organisme. El jutge constata que García va influir perquè una tercera persona es posés en contacte amb Cueto i poguessin arribar a un acord.

Et pot interessar  ERC, Junts i el PSOE acusen el PP de fer un ús partidista del Senat

De les converses del 29 i 30 de novembre del 2023 el magistrat dedueix que Koldo García havia tingut accés a les al·legacions formulades per Soluciones de Gestió a l’expedient administratiu iniciat per l’administració balear. El 2 de desembre del 2023, Cueto contacta amb l’exassessor d’Ábalos i aquest li diu que havia quedat amb Miguel Tellado, portaveu del PP al Congrés, l’endemà. També remarca que havia comentat l’assumpte a l’exministeri on treballava i li havien dit que la reclamació balear no tenia recorregut jurídic.

La resolució recull que el 4 de desembre, Cueto informa un altre dels implicats que l’administració balear no tenia intenció de continuar amb la reclamació iniciada a Soluciones de Gestió. “Això era un favor que li estava demanant el teu veí, ell i el seu excap, i sembla ser que l’altre ha dit que sí, perquè li han donat un altre favor a canvi”, diu Cueto, i el jutge constata que s’estava referint a Ábalos.

El 7 de gener hi ha una altra conversa telefònica on García li diu a Cueto que “tot va per bon camí” i que utilitzarà “els seus mitjans per poder-lo posar en contacte”. El 14 de desembre li assegura que l’assumpte de l’expedient de Balears està “més que fet”.

El jutge conclou de tot plegat que els intermediaris eren Ábalos i Jacobo Pombo, i cita també una reunió del 10 de gener al reservat d’una marisqueria. Aquesta trobada, continua el magistrat, “té un especial interès pels fets investigats” ja que en la conversa telefònica mantinguda el dia anterior entre Cueto i Koldo García, el primer li demana al segon que abans de marxar a Perú l’11 de gener li digués alguna cosa a un tercer. García li diu que una de les coses a tractar amb una de les persones amb qui es reuniria l’endemà, que es quan es troba amb Ábalos, era aquella, en referència a les gestions realitzades amb l’administració balear per solucionar la reclamació de 2,6 milions realitzada a Soluciones de Gestión.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut