Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

PPC, Cs i Vox demanen una comissió d’investigació per la “purga” als Mossos

|

- Publicitat -

PPC, Cs i Vox han demanat una comissió d’investigació, al Parlament, arran de la remodelació de la direcció dels Mossos d’Esquadra. Els tres grups parlamentaris estan negociant “activament” i redactant el text de la proposta. Així doncs, la dreta no té cap mena de pudor en pactar amb l’extrema dreta si en fer-ho pot carregar contra el Govern.

Els partits hauran de decidir com formalitzen aquest requeriment. Segons el Reglament del Parlament, hi ha dues opcions: els grups poden invocar l’article 67.1, amb la signatura d’un mínim de dos grups parlamentaris, passant per l’aprovació del Ple; o, l’altra opció seria, fer referència a l’article 67.3 segons el qual les formacions, amb el suport de tres grups, poden fer que la seva sol·licitud sigui vinculant directament. Això si, hauran de decidir bé si utilitzen aquesta fórmula, només la poden fer servir una vegada l’any.

Publicitat

Ciutadans ha reprovat el Govern i el portaveu de la formació al Parlament, Carlos Carrizosa, creu que els socis de l’executiu volen convertir el cos de Mossos en una “policia política” i fer-ser amb el control pels “seus propis fins”. En el redactat de la proposta de creació, asseguraran que la ciutadania està “escandalitzada” per justificar l’interès públic. Carrizosa denuncia que s’hagi “apartat” el fins ara cap de la Divisió d’Investigació Criminal, Toni Rodríguez, què dirigia investigacions a càrrecs públics.

No obstant això, Carrizosa, que ha acusat l’executiu català de voler polititzar el cos d’agents, no ha tingut temps de valorar les declaracions de de Villarejo, en les quals s’expressava que serveis de l’Estat, el CNI, haurien pres decisions sobre seguretat pública, tenint en compte interessos polítics, com és “donar un ensurt a Catalunya”.

Et pot interessar  Illa diu que "no entén" la presència d'Aragonès al Senat: "El PP vol trolejar Catalunya"

Cs ha registrat una pregunta per escrit sobre les “presumptes ingerències” de l’excomissari en cap Eduard Sallent amb relació a les investigacions que implicaven el llavors conseller Miquel Buch.

En la mateixa línia, s’ha expressat el PPC. La diputada Lorena Roldán ha afirmat que “s’eliminen els que defensen la llei i lluiten contra la corrupció”.

El cap de l’oposició i líder del PSC, Salvador Illa, considera que la remodelació dels Mossos “sembla una purga i una politització” del cos. “S’arribarà fins al final”, etziba. Ha assenyalat que si “s’han esborrat correus i hi ha interferències polítiques”, ha dit, ho volen saber. De moment, públicament el PSC no ha donat suport a la comissió d’investigació i aposta per esperar les explicacions del conseller a la seva compareixença.

PPC, Cs i Vox hauran de deixar clar a quin article del Parlament faran referència. Si, finalment, tenen el suport del PSC, el més probable seria que escollissin el 67.1 passant pel Ple i assegurant-se el suport d’una cinquena part dels diputats de la cambra.

Els tempos de la tramitació dependran de “l’agilitat” que tinguin les negociacions per posar-se d’acord, asseguren fonts d’un dels partits, previ pas per la Junta de portaveus i de la Mesa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut