Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Podem investigat per la justícia: Acusat de blanqueig en causa secreta per finançar-se del chavisme des de Suïssa

Aquest jutge investiga els fons chavistes transferits des de Veneçuela a Espanya a través de testaferros i comptes fantasmes

Redacció 28/06/2022
La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, i Pablo Iglesias, vicepresident segon del govern espanyol, a Santa Coloma de Gramanet, el 6 de febrer del 2021 (horitzontal)

El jutge Manuel García Castelló obre una nova causa per investigar Podem per blanqueig en relació amb els fons que presumptament van rebre alguns dels seus fundadors de Veneçuela. Tot i això, el cas va quedar arxivat per a la Sala Penal de l’Audiència Nacional. El cas sobre el presumpte finançament irregular d’aquesta formació s’ha reobert fruit de les confessions de l’exgeneral chavista Hugo Armando Carvajal.

Així mateix, divendres passat la Secció Tercera de la Sala Penal va ordenar al titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 tancar la investigació per finançament il·legal de la força política morada. Tot i això, tal com va avançar aquest diari, el tribunal presidit per Félix Alfonso Guevara va proposar a l’instructor obrir un nou cas si sospitava que es va poder cometre un altre delicte.

Aquest jutge investiga els fons chavistes transferits des de Veneçuela a Espanya a través de testaferros i comptes fantasmes. De fet, el cap de la Intel·ligència i Contraintel·ligència del chavisme va revelar al jutge que Juan Carlos Monedero, entre altres va utilitzar un testaferro, a partir del qual desviaven fons des de les illes holandeses del mar del Carib (Aruba, Bonaire i Curaçao). Tots aquests diners acabaven en mans de Podem i, per tant, un benefici per a la formació política.

El digital, OKDiario avança una cita textual del general chavista: “Monedero, en complicitat amb Ramón Gordils, utilitza un ciutadà veneçolà que es dedica a captar fons provinents de la corrupció per protegir-los en bancs europeus i així emmascarar aquesta operació il·legal a favor de Podem”, va revelar.