Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Pluja de reaccions davant el judici contra l’antiga mesa del Parlament: “És una persecució”

|

- Publicitat -

Aquest matí, els membres de l’anterior Mesa del Parlament Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado han arribat al TSJC per afrontar el judici- que comença aquest dimecres- per desobediència al Tribunal Constitucional. La fiscalia demana entre 16 i 20 mesos d’inhabilitació per a ells per permetre debatre resolucions sobre la monarquia i l’autodeterminació la tardor del 2019 tot i que el Constitucional els havia recordat el seu deure d’impedir-ho. Diversos consellers del Govern i membres dels partits i entitats independentistes, així com els comuns, els han donat suport, com ara Oriol Junqueras, Laura Borràs, Carme Forcadell, Marta Vilalta, Albert Batet, Carles Riera i David Cid. Davant d’aquest judici, qualificat de “polític”, han estat molt activistes o actuals consellers i consellers que s’han pronunciat al respecte.

A més, han estat molts els activistes o responsables polítics que s’hi han pronunciat. Antich denuncia que es tracta d’una constant “persecució”; el mateix Torrent defensa que el Parlament és un espai de debat “on s’hi ha de poder parlar de tot” o bé, Borràs, ha assegurat que el judici a l’anterior Mesa del Parlament és “una causa especialment sagnant”. A continuació hem fet un recull on hi apareixen les declaracions respecte al judici.

Publicitat

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha denunciat que el judici del TSJC als membres de l’antiga Mesa del Parlament és “un judici polític” que busca “perseguir, negar i criminalitzar el dret d’autodeterminació de Catalunya” i “fins i tot la possibilitat de parlar-ne”. En declaracions a mitjans abans de l’inici del judici Antich ha assegurat que és “una anomalia democràtica impròpia d’un estat de dret” i ha assenyalat que no hi ha “cap precedent” al sistema judicial europeu.

El president d’Òmnium ha emmarcat la iniciativa a judicial en la causa general contra l’independentisme i ha lamentat que els acusats s’enfrontin a una possible multa i inhabilitació per haver permès un debat parlamentari.

A més, també ha denunciat que el poder judicial “ha suspès la neutralitat” i s’ha “arrenglerat al costat de l’extrema dreta”.

Torrent defensa que al Parlament “s’hi ha de poder parlar de tot” abans d’entrar al TSJC pel judici a l’antiga Mesa

L’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha defensat que al Parlament “s’hi ha de poder parlar de tot” just abans d’entrar al TSJC per començar el judici a l’antiga Mesa de la cambra. Se’ls acusa de desobediència per haver debatut diverses iniciatives sobre autodeterminació i monarquia. En una atenció a mitjans Torrent ha qualifica tel judici “d’absolut despropòsit” i ha dit que és “una senyal més de la repressió i persecució” a l’independentisme. Per al seva banda, l’exsecretari primer de la cambra Eusebi Campdepadrós ha denunciat que es vol “silenciar” el Parlament, mentre que la llavors secretària quarta, Adriana Delgado, ha advertit que s’està atacant drets fonamentals.

Borràs, sobre el judici a l’anterior Mesa del Parlament: “És una ingerència de poder judicial al legislatiu”

Et pot interessar  El Suprem desestima el recurs del Parlament contra la decisió de la JEC de retirar l’escó a Borràs

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que el judici a l’anterior Mesa del Parlament és “una causa especialment sagnant” perquè suposa una “ingerència del poder judicial al poder legislatiu”. “És una anomalia democràtica”, ha dit aquest dimecres a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acompanyant els exmembres de la Mesa. L’ara presidenta suspesa del Parlament ha acusat els jutges de voler fer una “advertència” amb aquesta causa als diputats sobre els temes que es poden debatre a la cambra catalana. “La querella és d’una injustícia màxima perquè pretén quartar el debat i la democràcia”, ha denunciat.

Vergés rebutja el “nou atac repressiu” de l’Estat i defensa la “sobirania” del Parlament

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha rebutjat el “nou atac repressiu” de l’estat espanyol i ha defensat la “sobirania” del Parlament. D’aquesta manera, ha mostrat la “solidaritat antirepressiva” cap als membres de l’antiga Mesa que fan front avui a un judici al TSJC per desobediència. “Els límits del debat parlamentari no poden ser una imposició dels tribunals, per això hem de defensar la sobirania del Parlament. La política no s’ha de fer des dels tribunals i ha de tornar al Parlament”, ha defensat. Cs i Vox han demanat la paraula per criticar la intervenció de Vergés a l’inici del ple del Parlament.

La CUP defensa que la Mesa del Parlament “sigui sempre un mur que garanteixi el ple exercici de la democràcia”

El diputat de la CUP Carles Riera ha defensat que la Mesa del Parlament “sigui sempre un mur que garanteixi el ple exercici de la democràcia” i dels “drets civils i polítics”. “Sense limitacions”, ha remarcat aquest dimecres a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acompanyant els exmembres de la Mesa que afronten un judici per permetre debatre sobre la monarquia i l’autodeterminació a la cambra malgrat l’oposició del Tribunal Constitucional. Riera ha reivindicat que el Parlament de Catalunya com un “espai on es pugui parlar sobre tot” sense “ingerències judicials” de l’estat espanyol.

L’ANC denuncia que la causa contra els exmembres de la Mesa del Parlament és “un atac a les institucions catalanes”

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha denunciat que la causa contra els exmembres de la Mesa del Parlament és “un atac a les institucions catalanes”. Feliu ha acompanyat els exmembres de la Mesa que afronten un judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per permetre debatre sobre la monarquia i l’autodeterminació a la cambra malgrat l’oposició del Tribunal Constitucional. Feliu veu aquest judici com “una gran repressió” que afecta la “llibertat d’expressió” a Catalunya: “Això afecta tot el país”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut