Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Pellicer defensa les decisions de la CUP davant un Govern que “havia de fer efectius els compromisos”

|

- Publicitat -

“La CUP mai hem semblat el soci preferent del Govern”. Així s’expressa el diputat Xavier Pellicer en una entrevista a l’ACN, on ha valorat la negociació dels pressupostos. Pellicer apunta que, amb la pràctica del dia a dia i “malgrat el seu relat”, l’executiu no ha demostrat que aposti realment per la formació anticapitalista. “El que no se’ns pot demanar és que deixem de ser la CUP i renunciem als nostres principis”, ha afegit Pellicer, que ha argumentat que les seves peticions en la negociació dels comptes de l’executiu del 2022 eren “de mínims”. El diputat ha negat que la CUP fos “dura”, i assevera que només exigia uns compromisos que el Govern “havia de fer efectius” a canvi de la investidura del president, Pere Aragonès.

En declaracions a l’ACN, Pellicer considera que el Govern no ha demostrat que la CUP sigui el seu “soci preferent”. El diputat de la CUP argumenta que, per exemple, els partits que formen part de l’executiu (ERC i Junts) van arribar a més acords amb el PSC-Units que amb la formació anticapitalista: “Qui defineix les seves aliances amb la pràctica del dia a dia és el Govern, i fins ara no ha estat de la mà de la CUP, sinó de la mà de polítiques que van en el sentit contrari del que havíem pactat a la investidura”, ha sentenciat Pellicer.

Publicitat

El representant parlamentari de la CUP avisa l’executiu d’Aragonès que, si vol avançar en drets socials i nacional, els anticapitalistes hi seran i hi intentaran tenir “tota la influència”. En canvi, adverteix que si el Govern aposta per prioritzar els comuns, la CUP no tindrà aquesta influència: “Ni la podrem ni la voldrem tenir”.

Pellicer desgrana que els plantejaments de la CUP durant la negociació dels pressupostos per al 2022 eren “de mínims”. En aquest sentit, el diputat reflexiona que les seves peticions no eren pas “dures” ni “complicades d’entendre”, tenint en compte les situacions de crisi climàtica, social i “d’involució” de l’Estat en matèries de llengua i “repressió”. Pellicer també opina que qualsevol executiu que aposti per la millora dels drets de la gent “hi havia de ser”. “I el Govern no s’ha volgut trobar amb nosaltres”, critica.

Amb tot, Pellicer constata que, sense aquest “acord de mínims” pels comptes, la relació entre la CUP i l’executiu és ara “més difícil” de cara a properes negociacions. De fet, el diputat arriba a la conclusió que el fet que el procés sobiranista no estigui avançant, allunya la CUP de “qualsevol disposició d’entrar al Govern”, una porta que els anticapitalistes van deixar oberta en l’acord de legislatura.

Et pot interessar  Juvillà denuncia el "joc brut" del Tribunal Suprem, que l'impedeix presentar-se per la CUP el 12-M

Les ànimes de Junts

Encara sobre els pressupostos, Pellicer assenyala que les “diferents ànimes” que conviuen dins de Junts, i que defensen “projectes contradictoris”, fan que la sensació sigui de “desgavell”. “Fan un discurs amb una retòrica abrandada per aixecar una DUI de la qual han estat partícips de deixar morir al calaix per inacció política”, diu Pellicer, que també critica que JxCat aposti per mantenir “polítiques sociovergents”, com ara el projecte de BCN World o l’ampliació de l’aeroport del Prat.

La “renúncia” dels comuns

Pellicer també carrega contra els comuns, després del seu acord amb Aragonès per tramitar els pressupostos -i, segurament, d’aprovar-los el 23 de desembre-: “Han renunciat als seus principis polítics a canvi d’un acord purament tàctic per mantenir unes quotes de poder al feu que els queda, Barcelona”, etziba. El diputat de la CUP considera que l’estratègia d’En Comú Podem té un “recorregut curt”, i alerta que deixa la majoria del territori del país “fora de l’equació”.

“Fan un flac favor al país”, opina el diputat, que considera un “error” que els comuns, “que es diuen d’esquerres”, facin de “crossa” del Govern només per “falcar” els pressupostos del Govern, els de Barcelona i els de la Moncloa. Així doncs, Pellicer emplaça En Comú Podem a tornar a l’agenda de garantia dels drets socials i de l’autodeterminació: “Si no ho fan, la pròpia realitat els deixarà fora de joc”, aventura.

Resposta unitària per Juvillà

D’altra banda, Pellicer reclama que l’independentisme acordi una “resposta unitària” contra la possible sentència condemnatòria de Pau Juvillà, diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa. Pellicer, que recorda que hi ha altres membres del partit amb pitjor situació perquè s’enfronten a penes de fins a 15 anys de presó, insisteix que la reacció del Govern, els partits i el Parlament ha de servir com a “trampolí internacional”. Alhora, demana que no provoqui un nou “camp de batalla” partidista.

La fiscalia demana a Juvillà 8 mesos d’inhabilitació i 1.440 euros de multa per desobeir la junta electoral el març del 2019, per mantenir llaços grocs al seu despatx de la Paeria de Lleida.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut