Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Oriol Mitjà veu un possible retorn de les mascaretes si la situació torna a empitjorar

|

- Publicitat -

L’infectòleg Oriol Mitjà ha dit aquest dimecres, dia en que ja no és obligatori portar la mascareta a la majoria dels interiors, que cal aprofitar ara per treure’s la mascareta “durant una temporada”. En una entrevista a TV3, el metge ha afegit que si la prevalença del virus augmenta, caldria el retorn de la mascareta com “una mesura poblacional”. Mitjà també ha dit que és bo que es retiri l’obligació de dur la mascareta però que el Departament de Salut ha de seguir fent promoció del seu ús perquè això evita contagis en alguns entorns i perquè la pandèmia “encara és aquí”.

Preguntat sobre en quines circumstàncies es posaria ell la mascareta ara que ja no és obligatòria, Mitjà no s’ha mullat i ha recomanat “utilitzar el seny”. Sí que ha dit que se la posaria en alguns entorns com l’avió o el metro, on de fet encara és obligatòria, i també en una discoteca.

Publicitat

L’infectòleg ha argumentat que quan el 70% de la població porta la mascareta es redueix la presència dels virus en els humans entre un 10% i un 30% i que això protegeix les persones vulnerables com els que pateixen càncer o alguna malaltia pulmonar.

De fet, ha dit que si puja la prevalença de la covid-19, creu que caldria recuperar la mascareta com a “mesura poblacional”, tot i que no ha precisat si creu que hauria de ser una obligació imposada pels governs o una reacció espontània de la gent.

“Els joves han d’assumir que els hi ha tocat viure un moment històric i han de practicar la resiliència pandèmica”, ha declarat Mitjà, que també ha alertat que en el futur hi haurà altres pandèmies i que cal estar alerta per prevenir-les el millor possible.

El metge ha recomanat que s’eliminin algunes rutines que poden facilitar la infecció com l’encaixada de mans, que proposa que es faci amb el puny tancat, i anima a que els governs apliquin mesures de detecció precoç d’aquest virus i altres com posar sensors als aeroports que els detectin en les persones.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut