Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Oriol Mitjà recorda als polítics que ja va advertir del que passaria amb el Covid-19 si no s’aplicaven les mesures necessàries

L’investigador lamenta no haver convençut als polítics fa un mes i mig, i fa autocrítica per pensar que la crisi no seria tant greu com a la Xina

Àlex Huguet
Àlex Huguet 29/03/2020

El metge investigador Oriol Mitjà ha fet un fil a Twitter recordant a tots els polítics que, malgrat no preveure la gravetat d’una epidèmia de coronavirus, ell ja va advertir de certes coses que, en cas d’aplicar-se, haurien evitat la situació en la qual ens trobem actualment. Mitjà ja va ser partidari de suspendre el Mobile World Congress d’acord amb tres claus que ell considerava importants. La primera era la letalitat del virus, que podia atacar directament als pulmons i que pacients amb certes malalties podien morir. La segona, el fet que el virus es transmetia molt fàcilment, posant sobre la taula que el contacte amb un sol xinès feia que hi hagués una possibilitat del 20% perquè acabés sent una pandèmia, i finalment, l’alta probabilitat que hi havia que arribés un sol cas al Mobile, tenint en compte el gran nombre de persones xineses que hi assistien cada any.

Amb tot, l’investigador va alertar al Gobierno: “Han de preveure que hi pot haver un augment d’assistència mèdica, d’hospitalitzacions, de necessitat de respiradors i ventilació…”. Així i tot, Mitjà també hi ha afegit un punt d’autocrítica, ja que reconeix que ni ell mateix es pensava que seria tant greu, i creia que se sabria actuar de millor manera que com ho havia fet la Xina.

Queda clar que no només Espanya ho està fent pitjor, sinó que la incompetència del Gobierno es fa més evident cada dia que passa, malgrat la bona feina de tot el servei sanitari i d’investigació del qual forma part Oriol Mitjà.