Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Òmnium proposa que els canvis sobre el català passin pel Pacte Nacional per la Llengua

|

- Publicitat -

Òmnium Cultural ha emès un comunicat posicionant-se sobre la modificació de la llei de política lingüística que van registrar PSC, ERC, Junts i comuns i de la qual es va despenjar per sorpresa JxCat hores després. Sense entrar a valorar massa el contingut dels canvis plantejats, Òmnium reclama que “qualsevol acord en relació amb la llengua es consensuï en el marc del Pacte Nacional per la Llengua” i avisa que “el consens de país en l’àmbit educatiu és fonamental i no pot forjar-se només en l’àmbit dels partits polítics, sinó que cal fer-ho també en l’àmbit civil i de la comunitat educativa aprofitant espais transversals com Somescola”. Per a l’entitat, “la prioritat és protegir i garantir el model d’escola catalana”.

Al breu comunicat, Òmnium assegura que “continuarà defensant als tribunals, quan calgui, el model d’escola catalana que té el català com a llengua vertebradora” i manté que per a ells, el català “és la llengua vehicular a l’escola en el sistema educatiu de Catalunya”. Tot i això, l’entitat ha optat per no posicionar-se clarament a favor ni en contra de la modificació plantejada inicialment per quatre partits i que tres d’ells encara defensen, i ha preferit remarcar els valors que creu que han de regir el “consens” que vol que es gesti al Pacte Nacional per la Llengua.

Publicitat

Així, posa de manifest que és el Departament d’Educació qui “ha de garantir que tots els centres tinguin directrius normatives clares per blindar el model d’escola catalana, i els recursos perquè es garanteixin els seus projectes lingüístics” i es limita a afegir que “d’acord amb la realitat sociolingüística de cada entorn, l’escola ha d’estar oberta a conèixer i reconèixer totes les llengües i cultures de la comunitat educativa”.

Et pot interessar  Òmnium desplega una pancarta gegant a l'aeroport del Prat denunciant que 'A Espanya, protestar és terrorisme'
Publicitat

Opinió

Minut a Minut