Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Òmnium parla clar i català: acusa el PSOE d’avalar la cultura de la impunitat amb el seu vet a la resignificació de Via Laietana 43

|

- Publicitat -

Òmnium Cultural, així com les diferents organitzacions impulsores de la campanya ‘Via Laietana 43’, amb la qual volen promoure d’una vegada per totes la transformació de la comissaria en un espai de memòria, constaten que el posicionament del PSOE envers aquesta qüestió suposa “un greu incompliment de l’acord aprovat per una àmplia majoria al Congrés dels Diputats ara fa 6 anys”. El passat 7 de febrer, el govern més progressista de la història vetava que la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana es resignifiqués en un espai de reconeixement, reparació i dignificació per a les víctimes del franquisme que, durant la dictadura, van ser empresonades, maltractades, torturades i assassinades dins l’edifici.

“La Prefectura Superior de Policia de Barcelona de Via Laietana 43 és un símbol de la topografia del terror”, exposa Òmnium Cultural en el comunicat de rebuig al vet del PSOE emès aquest dijous, 9 de febrer, tot recordant que dins l’edifici van cometre’s incomptables violacions i vulneracions dels drets fonamentals. L’entitat també subratlla que, donades les violacions als drets fonamentals comeses, i arran de l’entrada en vigor de la Llei de Memòria Democràtica, l’estat espanyol té “l’obligació d’acabar amb aquesta anomalia democràtica”.

Publicitat

Òmnium denuncia que l’oposició a resignificar l’espai limita la possibilitat de dur a terme un procés reparador i efectiu tant per a les persones represaliades com per a la memòria col·lectiva de la ciutat de Barcelona. L’entitat recorda que compta amb un ampli suport per tal de tirar endavant el projecte, com ara del Parlament de Catalunya, de l’Ajuntament de Barcelona, el Congrés dels Diputats, o de 180 organitzacions internacionals de drets humans i centres de memòria històrica, entre altres.

Et pot interessar  Policies espanyolistes protesten a la Comissaria de Via Laietana contra la intenció de designar-la “lloc de memòria”

L’entitat clou el comunicat reafirmant les seves demandes: d’una banda, traslladar els serveis policials a unes altres dependències per tal de procedir en la desafecció de l’edifici com a centre operatiu policial. De l’altra, transferir tant l’edifici com els seus fons documentals a les institucions catalanes per tal que en facin la transformació en un espai de memòria.

VÍDEO | Carles Vallejo, torturat a Via Laietana 43, respon a Bolaños: “És el forat negre de la nostra memòria col·lectiva”

Publicitat

Opinió

Minut a Minut