Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Observadors internacionals critiquen el plantejament de l’acusació del judici perquè “criminalitza” el dret a manifestació

International Trial Watch denuncia la llarga sessió de dimecres i que les parts no coneguin el calendari complet

|

- Publicitat -
International Trial Watch ha criticat aquest dilluns les preguntes “especialment preocupants” de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat a l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez en relació amb el dret a la llibertat de reunió, ja que consideren que “es criminalitza la convocatòria i participació en manifestacions massives”. En el seu balanç de les sessions de la setmana anterior, consideren que la fiscalia ha caigut en “imprecisions” i “en preguntes que podrien ser suggestives i/o capcioses”. Els observadors de la plataforma també han denunciat la llarga durada de la sessió de dimecres passat i han advertit que el fet que les parts no coneguin el calendari complet del judici, perquè “pot afectar el dret de defensa”.
En un comunicat, International Trial Watch ha explicat que la setmana passada va tenir quatre observadors presents a les sessions del judici. Es tracta de John Philpot, que va actuar a la Cort Penal Internacional de la Haia a Kènia i al Tribunal Penal Internacional per a Ruanda; Paul Newman, un orador habitual al Comitè de Drets Humans de Nacions Unides; Bill Bowring, membre de l’Europea Associtation Lawyers for Democracy & World Human Rights, i Joaquín Urías, professor titular de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional.

Els observadors consideren que el ministeri fiscal ha caigut en “imprecisions” i “en preguntes que podrien ser suggestives i/o capcioses”. En aquest sentit, destaquen que en l’interrogatori a l’exconseller Josep Rull van atribuir “expressions inexistents a un document, reconeixent posteriorment la confusió”, o que en el de l’exconsellera Dolors Bassa se li va preguntar “sobre un suposat correu electrònic que no consta a les actuacions”. També veuen “preocupant” que “no s’hagi traduït del català el contingut de la causa, fet que ha donat lloc a equívocs”. En aquest sentit, han posat com a exemple “un tuit de Bassa mal interpretat pel ministeri fiscal”.

Desconeixement del calendari

Publicitat

La plataforma també ha posat de relleu que les parts “no coneixen el calendari complet del judici” ni l’ordre en què es declararan els testimonis. “Això dificulta enormement la preparació dels interrogatoris”, han alertat. En aquest sentit, destaquen que de moment només es coneixen els assenyalaments d’aquesta setmana i que això “pot afectar el dret de defensa i la prohibició d’indefensió”.

També veuen una “alteració en l’odre de la pràctica de la prova” que preveun la llei, ja que “no s’ha seguit l’ordre proposat pel ministeri fiscal, sinó que l’elecció dels declarants respon al fet d’haver ocupat un càrrec polític, independentment de qui els hagi proposat”. Per aquesta setmana hi ha 20 testimonis citats i tots ells han tingut o tenen càrrecs polítics.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut