Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Nova estirada d’orelles de la Comissió Europea a Espanya per la manca d’independència del poder judicial

L’eurocomissari de Justícia reclama una “reforma estructural” perquè la majoria de membres del CGPJ els elegeixin els jutges

Avatar
Agències 20/04/2021
L'eurocomissari de Justícia Didier Reynders durant la roda de premsa de presentació de l'informe sobre l'estat de dret a Brussel·les el 30 de setembre del 2020.

La Comissió Europea reclama al govern espanyol i a l’oposició una “reforma estructural” perquè la majoria dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) siguin elegits per jutges. Després de la reunió dels ministres de Justícia de la Unió Europea, l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha avalat la reforma que limita les funcions del CGPJ mentre no es renovi el mandat, però ha advertit que és una mesura insuficient i que cal una “reforma estructural” de l’organisme perquè compleixi “plenament els estàndards europeus”. Així, Reynders ha dit que els jutges haurien d’elegir almenys la meitat dels membres del CGPJ.

Així, l’eurocomissari de Justícia ha demanat a les diferents formacions polítiques “negociar” per tal de “completar la composició” del CGPJ i els ha reclamat un “compromís clar” amb la reforma. Segons Reynders, la limitació de les funcions del CGPJ mentre no es renova el mandat és “una bona cosa sempre que hi hagi un compromís d’anar cap a reformes més importants”.