Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Nova condemna d’Estrasburg contra Espanya per no investigar una denúncia de tortures

|

- Publicitat -

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat a l’Estat espanyol a indemnitzar amb 20.000 euros Iñigo González Etayo, per no haver investigat de manera «exhaustiva i eficaç» la seva denúncia de tortures. La sentència del TEDH considera vulnerat l’article 3 de la Convenció Europea de Drets Humans, que conclou que «ningú podrà ser sotmès a tortura ni a penes o tractes inhumans o degradants», en el seu vessant processal. González Etayo va ser detingut al gener de 2011 per la Guàrdia Civil al costat d’altres joves navarresos, tots ells acusats de pertànyer a Ekin. Tots ells van referir haver sofert tortures durant la seva detenció i incomunicació.

El Tribunal afirma en la seva sentència que González Etayo va descriure «de manera precisa i circumstancial els maltractaments dels quals va afirmar haver estat víctima durant la seva incomunicació. Considera que «la gravetat dels delictes objecte de la denúncia del demandant mereixia, per tant, una recerca exhaustiva per part de l’Estat, capaç de conduir a l’esclariment dels fets, a la identificació i, en el seu cas, en aquest cas, al càstig dels responsables».

Publicitat

Sobre les recerques dutes a terme per les autoritats judicials espanyoles davant les denúncies de maltractament, el Tribunal sosté que «el jutge d’instrucció central número 3 no va respondre a les sol·licituds dels membres de la família del demandant relatives a les mesures de recerca i protecció del sol·licitant mentre es trobava sota custòdia policial», ni tampoc «va ordenar cap mesura de recerca arran de les declaracions del demandant ni va remetre l’expedient a cap altre jutge competent». Per al TEDH, «correspon als jutges amb jurisdicció sobre la custòdia en règim d’incomunicació adoptar un enfocament més proactiu de les facultats de vigilància de què disposen». La Cort europea constata que no hi ha hagut una recerca «exhaustiva i eficaç» sobre la denúncia de tortures del veí de Barañain, per la qual cosa considera que s’ha violat l’article 3 de la Convenció Europea de Drets Humans en el seu vessant processal.

Et pot interessar  El TEDH es pronuncia dimarts sobre els primers casos de justícia climàtica a Europa

Podeu consultar aquí la sentència: 20210119_sentencia_inigo_gonzalez

Publicitat

Opinió

Minut a Minut