Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Ni disculpes, ni amnistia: El Gobierno no demanarà perdó per l’afusellament de Lluís Companys

La vicepresidenta del Gobierno creu que la solució idònia és “considerar nuls els judicis i sentències on es van afusellar persones”

Agències 11/09/2020
Carmen Calvo, vicepresidenta del gobierno de l'Estat

La vicepresidenta primera del Gobierno i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo, ha descartat aquest divendres una disculpa pública per l’afusellament de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys com havia sol·licitat el president Quim Torra.

En una entrevista de Canal Sur Radio recollida per Europa Press, ha apostat pel projecte de llei de memòria democràtica que el Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent, com la solució idònia. “Considerarem nuls tots aquells judicis i sentències on es van sentenciar i van afusellar les persones”, ha recordat.

Així, la vicepresidenta ha criticat el format plantejat per Torra i li ha replicat que, en democràcia, les coses “no es plantegen així, perquè no serveixen de res”. La solució plantejada per l’Executiu espanyol és, segons Calvo, l’opció més seriosa i pròpia d’una democràcia.

La vicepresidenta primera s’ha expressat així després que Torra instés dijous al Gobierno a organitzar un “acte solemne” en què el president Pedro Sánchez i Felip VI es disculpessin públicament per l’afusellament de Companys.

En el missatge institucional amb motiu de la Diada, emès per TV3, Torra va recordar que enguany es commemora el 80 aniversari de l’assassinat de Companys i “Espanya encara no ha assumit la seva responsabilitat ni ha demanat disculpes al poble de Catalunya”.