Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Navalni denuncia que el seu judici pretén “intimidar” l’oposició i carrega contra Putin

El tribunal el condemna a tres anys i mig de presó en fer efectiva una sentència de l’any 2014

Avatar
Agències 02/02/2021
Navalni ha estat jutjat avui enmig de més detencions al carrer.

Un tribunal de Moscou ha condemnat l’opositor rus Aleksei Navalni a tres anys i mig de presó en fer efectiva una sentència de l’any 2014. Segons el tribunal, Navalni ha incomplert els termes de la llibertat condicional en no presentar-se l’any passat davant l’autoritat competent. L’opositor rus va ser arrestat al gener en aterrar a Moscou des d’Alemanya, on es va recuperar d’un enverinament sofert a l’estiu del qual culpa a l’actual president rus, Vladimir Putin, i des de llavors estava en presó preventiva. “Passarà a la història com un enverinador”, ha assegurat durant la seva compareixença davant el tribunal l’opositor rus sobre Putin.

Navalni ha acusat les autoritats russes de voler “intimidar” milers de persones jutjant-lo i ha tornat a carregar contra Vladímir Putin durant una vista judicial marcada per la tensió als voltants del tribunal, on han arrestat més de 200 persones. Segons el moviment OVD-Info, les forces de seguretat russes han arrestat més de 230 persones al voltant del tribunal, el qual podria reactivar la pena a tres anys i mig de presó que va dictar contra Navalni el 2014.

Rússia ha viscut nombroses manifestacions aquestes setmanes en protesta contra la detenció de Navalni, mobilitzacions que s’han saldat amb milers de detinguts i han incrementat la pressió sobre el Kremlin. Navalni ha tornat a carregar contra el Govern amb un discurs molt dur davant el tribunal. “Algú no volia que tornés a Rússia com un home lliure. Tots sabem qui”, ha declarat, segons Bloomberg.

L’opositor ha descrit Putin com un “enverinador de calçotets”, en al·lusió a la peça de roba on haurien posat l’agent nerviós que gairebé li costa la vida. El Kremlin sempre ha negat qualsevol responsabilitat en aquest suposat atac. Segons Navalni, no és només ell qui s’asseu al banc dels acusats, sinó tota l’oposició. “L’objectiu principal d’aquest judici no és el que em passi a mi, posar-me a la presó no és dur, la principal raó (del procés) és intimidar un gran nombre de persones”, ha assenyalat.