Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

VÍDEO | TV3 contra la llibertat d’expressió? Acomiada Manel Vidal per una broma amb el PSC i l’esvàstica i censura el programa

|

- Publicitat -

Polèmica a TV3 per l’acomiadament de l’humorista Manel Vidal del programa nocturn ‘Zona Franca‘, després que fes una broma amb el PSC i l’esvàstica durant l’emissió d’un programa que, a més a més, ha estat eliminat de la web de TV3. El clip que ha suposat l’acomiadament de Vidal, tanmateix, s’ha fet viral a les xarxes socials, superant així la censura de TV3.

El clip que ha suposat l’acomiadament de Vidal mostra l’humorista parlant amb el presentador del programa, Joel Díaz, sobre la negociació dels pressupostos entre el PSC i ERC, tot fent incís en el xantatge dels socialistes per donar suport als comptes a canvi d’incloure el Hard Rock, el Quart Cinturó i l’ampliació de l’aeroport del Prat en el projecte pressupostari. Aleshores, analitzen el posicionament dels partits “progressistes però espanyolistes”, especialment quan se’ls parla sobre la independència de Catalunya, a partir d’un quadrant sobreimprès a la pantalla amb un eix horitzontal dreta/esquerra i un eix vertical autoritari/liberal, el clàssic de tota la vida. En un moment, la sobreimpressió canvia a un quadrant en què la zona de confluència autoritari/dreta se substituïa per una esvàstica, a l’extrem de la qual se situaria el PSC quan sent a parlar dels Països Catalans com a nació. La conclusió a la qual arriba Vidal és que, en aquests aspectes, “el PSC és més de dretes que un paraigua negre”.

Publicitat

Vidal, un col·laborador habitual del ‘late night’ d’actualitat i política ‘Zona Franca’ que presenta Joel Díaz, ha estat acomiadat per TV3 i Atomic Beat Media, la productora del programa, en una decisió de mutu acord, segons ha avançat el diari ‘Ara’. No obstant això, sembla que la decisió final ha estat tota del director de TV3, Sigfrid Gras, que així ho ha admès en una entrevista a ‘El món a RAC1’. Gras també ha afirmat que la salutació de Díaz a l’inici del programa, el famós “puta nit i bona Espanya”, també s’acaba. Recentment, una campanya d’assetjament espanyolista va posar aquest missatge al centre de la seva diana d’odi, i va aconseguir que un dels patrocinadors del programa retirés el seu suport econòmic al ‘Zona Franca’.

El director de TV3 ha justificat l’acomiadament defensant que els límits de l’humor han de ser el “més amplis possibles”, però que TV3, en ser una televisió pública i abraçar moltes sensibilitats, no pot permetre’s aquesta mena de missatges; en aquest cas en concret, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha al·legat que “s’han traspassat els límits”.

El programa ha estat retirat del web de TV3, però el vídeo s’ha difós a través de les xarxes socials, amb la col·laboració, entre d’altres, de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha donat suport a l’acomiadat.

Joel Díaz, presentador del programa i amic de Vidal, ha mostrat el seu suport al seu company a través d’una piulada en la qual carrega contra les persones que han incitat TV3 i la productora a prendre aquesta radical decisió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut