Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

[Vídeo] Què oculta la “despolitització” de TV3?

Fachín alerta que reduir el contingut polític de la televisió pública “és una decisió profundament política” i “molt perillosa”

Carme Garau 01/09/2022
Albano-Dante Fachín a 'Tot es Mou' (TV3).

El fundador de la plataforma Octuvre, Albano-Dante Fachín, aborda tres temes relacionats amb el seu comiat del programa ‘Tot es Mou’ en un nou vídeo a YouTube. La decisió de la direcció, en la línia de despolititzar TV3, ja va aixecar polseguera, perquè “prescindien” de dos dels seus col·laboradors més crítics i punxants: Fachín i Pilar Carracelas.

L’exdiputat assegura que no li preocupa no ser ell qui parli de política a la televisió pública, perquè creu que és bo que hi hagi relleu i opinions fresques. Ara bé, els membres de la nova tertúlia de Catalunya Ràdio no són precisament cares noves: sonen noms com el de Josep Huguet, Joan Clos, Felip Puig, Joan Tardà o Quim Nadal, que “sumen 129 anys de càrrecs públics”.

El parany de l’entreteniment i la despolitització

El nou director de TV3 Sigfrid Gras va anunciar canvis a part de la graella per tal de “despolititzar” els continguts i fer que la “informació política se centri en els serveis informatius”. Aquesta decisió també obeïa a un nou rumb que prioritza l’entreteniment. “La política cada cop interessa menys”, va argumentar Gras.

Fachín alerta que això de “despolititzar” TV3 no és res nou i que “reduir” el contingut polític “és una decisió profundament política”. De fet, com recorda, és defensada per veus espanyolistes com la líder de Cs, Inés Arrimadas.

Igualment, com explica en unes esclaridores piulades el periodista de La Directa, Jesús Rodríguez, l’excusa de l’entreteniment amaga una “forma molt eficient de politització” que s’aplica als programes de telebrossa de Telecinco i Antena 3. “Front un escenari de victòria electoral del PP i Vox al govern de l’Estat em sembla una estratègia suïcida, però ells sabran. O potser busquen precisament això?”, qüestionava Rodríguez.

Al vídeo d’Octuvre, Fachín acaba anunciant que, ja que no apareixerà a la televisió pública, continuarà publicant continguts crítics a través de YouTube i que els difondrà per WhatsApp a aquells que ho sol·licitin. També ha facilitat un recull de les seves aparicions ordenat per data i temes.