Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

[Vídeo] Artadi celebra la “feina exemplar” de Laura Borràs al Parlament

|

- Publicitat -

La portaveu i vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha lloat la “feina exemplar” de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, al capdavant de la cambra i ha assegurat que hi ha hagut “un canvi radical” des que ostenta el càrrec. Artadi ho ha dit després que s’hagi fet pública la investigació de l’Ara’, que ha destapat que el Parlament paga 1,7 MEUR anuals a funcionaris que ja no treballen a la cambra sota un règim de “llicència per edat”. Artadi ha celebrat que Borràs ja hagi “redreçat” aquesta qüestió, tot i que ha avançat que la feina “no ha acabat” i que s’està estudiant com millorar la transparència.

Aquesta situació destapada per l”Ara’ s’inicia el 2008 amb la creació del règim de llicència per edat, al qual es poden acollir els treballadors de més de 60 anys que portin més de 15 anys al Parlament fins a la seva jubilació. El 21 de desembre del 2021, la Mesa va acordar per unanimitat introduir reformes per modificar la figura, de manera que s’ha vinculat el sou a l’assistència. De totes maneres, aquest canvi no afecta retroactivament. A més, hi ha una pròrroga que fa que no afecti a qui ja gaudeix del règim actualment ni a qui ho va demanar en 2021.

Publicitat

La portaveu del partit ha remarcat que quan Borràs va prendre el càrrec de presidenta del Parlament es va comprometre a fer passes en la transparència, racionalitat i austeritat de la cambra i ha celebrat que ja es vagin veient els fruits. “Ho vivim amb molt orgull, està fent una feina exemplar”, ha insistit.

En aquest sentit, Artadi ha remarcat que cap president del Parlament abans que Borràs havia mirat de modificar la figura de la llicència per edat i li ha agraït la “renovació” de la cambra. Amb tot, ha admès que no es pot actuar amb retroactivitat. “Ha actuat en tot el que té marge”, ha garantit.

També ha assegurat que “no s’ha acabat la feina”. “Es continuarà fent i millorant coses que tots sospitàvem que no anaven bé”, ha remarcat. Segons ha dit, s’està treballant en diverses possibilitats per millorar el retiment de comptes i la transparència de la cambra.

Atemptat 17-A

Et pot interessar  VIDEO | Rull descarta sotmetre's a una investidura: "L'únic pla es diu Carles Puigdemont, no hi ha pla B"

D’altra banda, Artadi s’ha referit a les declaracions que l’excomissari de la policia José Manuel Villarejo de la setmana passada, en les que va vincular el CNI als atemptats del 17-A. Artadi ha pressionat el Gobierno perquè faci feina per “saber la veritat”. La vicepresidenta de Junts ha recordat que el seu partit ja ha engegat iniciatives al Congrés, on va demanar una comissió d’investigació, i també a l’Ajuntament de Barcelona, on va presentar una proposta perquè l’executiu espanyol desclassifiqui els documents relatius a l’atemptat, així com al Parlament Europeu.

Artadi ha insistit que no pot quedar “cap ombra de dubte” sobre l’atemptat i ha lamentat que “la manca de transparència” impedeixi “tancar el dol”.

“Màxim respecte” per la marxa de Cuixart

Pel que fa a l’anunci que el fins ara president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, no té previst presentar-se a la reelecció, Artadi ha volgut expressar el seu “màxim respecte” per les “decisions personals de cadascú”.

En ser preguntada per si els líders de Junts se senten interpel·lats també per aquest gest i si consideren que també haurien de fer un pas al costat, Artadi ha insistit que es tracta d’una decisió personal i com ja va fer el secretari general del partit, Jordi Sànchez, aquest cap de setmana després del Consell Nacional de la formació, ha recordat que la direcció de Junts va ser elegida només fa un any i mig. “A cada organització la situació és diferent”, ha insistit.

Junts segueix en el ‘no’ a la reforma laboral

Sobre la reforma laboral, Artadi ha explicat que de moment Junts continua situat en el ‘no’, com ja va anunciar després de la darrera reunió de l’executiva. Amb tot, ha assegurat que encara treballen en iniciatives per millorar la proposta i ha dit que estan buscant “una mínima unitat” amb els partits sobiranistes al Congrés en àmbits competencials. A tall d’exemple, ha apuntat que abans de la reforma laboral del PP la Generalitat tenia l’última decisió dels ERO, però que la competència es va “recentralitzar”.

Artadi també ha aprofitat per carregar sobre la proposta que va llançar l’executiu espanyol amb relació a la reforma del sistema de cotitzacions dels autònoms i ha assegurat que la proposta “té una clara vocació d’ajudar els comptes de la Seguretat Social i en cap cas d’adaptar-se a les necessitats dels autònoms”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut