Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

VÍDEO | Així han fet explotar la bomba d’aviació de la Guerra Civil localitzada a Sant Feliu de Guíxols

|

- Publicitat -

El migdia d’aquest dimarts, 20 de desembre, els veïns de Sant Feliu de Guíxols han pogut presenciar un esdeveniment poc usual: la detonació d’una bomba d’aviació de la Guerra Civil. L’Armada Espanyola ha estat l’encarregada de dur a terme l’operació, que s’ha hagut de fer en dues fases i dues detonacions. Mentre ha durat l’operatiu, s’ha limitat la navegació en una àrea d’una milla al voltant d’on hi havia l’explosiu i s’ha tancat la bocana del port. En el dispositiu, també hi ha participat Mossos d’Esquadra i Policia Local.

El tinent de l’Armada, Juan Pedro Saura, ha explicat que es tracta d’una bomba d’uns 16,4 kg de trilita, coneguda com a ‘negrilla’ i utilitzada per l’aviació alemanya de la Legió Còndor.

Publicitat

La troballa la van fer dos submarinistes, que dues setmanes enrere van localitzar l’artefacte a uns 18 metres de profunditat i a escassos metres del port de Sant Feliu. Quan d’ells, en Luís, va veure l’artefacte, que estava cobert d’algues marines i es camuflava amb el fons marí, van decidir baixar-hi amb els equips per comprovar de què es tractava. Després de fer algunes fotos, van alertar la Guàrdia Civil de  i finalment aquest dimarts s’ha activat el dispositiu per detonar-la. La inspecció ha confirmat que es tractava d’una bomba llençada per l’aviació alemanya de la Legió Còndor durant la Guerra Civil.

L’operatiu ha començat cap a quarts de dotze, quan els efectius dels GEAS i de l’Armada han sortit cap a la zona de la troballa, segons ha informat l’ACN. Després d’una petita detonació de “neteja” per saber les característiques de l’aparell, s’ha fet una primera explosió, que s’ha hagut de repetir pocs minuts després per acabar de neutralitzar l’aparell.

Un dels submarinistes que van trobar l’artefacte. Data de publicació: dimarts 20 de desembre del 2022, 14:05. Localització: Sant Feliu de Guíxols. Autor: Cedida a l’ACN per Daniel Diaz i Lluís Jiménez

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut