Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Una dona ucraïnesa i els tres fills arriben a Guissona després de dos dies fugint de la guerra en autobús i avió

|

- Publicitat -

Una dona ucraïnesa, l’Uliana, de 32 anys i els tres fills, de 6, 8 i 11, van arribar dissabte a Guissona (Segarra), on viu la cunyada -germana del marit-. Ell, de 42 anys, s’ha quedat a la seva ciutat, Lviv, i, en una videotrucada amb la família, explica que estan muntant campaments i que estan “en alerta” i “preparats per lluitar”. La dona i els tres nens van fugir d’Ucraïna quan va esclatar la guerra. L’Uliana explica que van aconseguir bitllets d’autobús per arribar fins a la frontera amb Polònia. Van estar 16 hores per recórrer 100 quilòmetres i després 6 hores més per creuar la frontera i poder agafar un avió fins a Girona. “El que he vist és horrorós. Famílies que volien marxar però no tenien bitllet”, explica encara en estat de xoc.

La família de la Mariana, una ucraïnesa que fa 20 anys que viu a Guissona, va arribar dissabte a casa seva, després d’uns dos dies de viatge. Són la cunyada i els seus tres fills, dos nens i una nena, que van aconseguir sortir d’Ucraïna gràcies a la rapidesa en comprar bitllets d’autobús i avió per Internet i gràcies als bombers d’una ciutat de Polònia, amb qui va contactar el pare, i que els van acompanyar fins a l’aeroport.

Publicitat

La mare de la Mariana, la Sofia, ja era a Guissona des de començaments de febrer. Va venir a Catalunya per sotmetre’s a una operació i tenia el bitllet d’avió de tornada a Ucraïna ahir diumenge. “Evidentment no he agafat el vol”, explica la Sofia, que afegeix que el seu home, de 75 anys, segueix a casa seva, a Ucraïna, sol.

El germà de la Mariana i marit de l’Uliana també segueix a Ucraïna. És bomber i aquest dilluns ha mantingut una videotrucada ràpida amb la resta de la família que està a Guissona. Ha explicat que Lviv, on es troba, no ha estat encara atacada però que estan “preparats per defensar el seu país”. Mentrestant munten campaments pels ucraïnesos que arriben d’altres ciutats bombardejades. Per telèfon li ha dit als seus fills que els estima i que “somriguin”, tot i que la més petita, de només 6 anys, no ho ha fet. La seva mare reconeix que troba molt a faltar el pare, tot i que se senten afortunats de poder haver arribat a Catalunya, on se senten segurs.

El Demian té 12 anys i és fill de la Mariana. El seu pare és de Guissona i ell ha nascut i viu al poble. Explica que està “content” que els seus cosins siguin a casa amb ell i que per dormir s’organitzen com poden. Sap que han vingut a Guissona per “estar més segurs” i per evitar que passi “el que no ha de passar”, diu.

L’Uliana i la seva família són dels primers ucraïnesos que han arribat a Catalunya, tot i que no en són els únics. La Mariana explica que quan els van anar a buscar a l’aeroport de Girona, van veure una altra família procedent d’Ucraïna, tot i que no sap cap a on anaven.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut