Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Un implicat en la mort per tortures de Mikel Zabalza, a la cúpula de la Guàrdia Civil

Tot i la seva implicació en el 'cas Zabalza', Arturo Espejo ha estat ascendit per Robles i Marlaska

|

- Publicitat -

Un alt càrrec de la Guàrdia Civil que va estar implicat en el ‘cas Zabalza‘ continua la seva trajectòria al cos policial sense cap mena de dificultat. Es tracta del tinent general de la Guàrdia Civil, Arturo Espejo, que aquest 30 de març va comparèixer al Congrés espanyol per abordar les presumptes irregularitats en les obres per reformar tretze casernes.

Com explica el diari Gara i recull Naiz, durant la sessió, Cs i ERC van recordar que el cap del Comandament de Suport, Arturo Espejo, va ser un dels quatre tinents generals que van acompanyar María Gámez en la compareixença en la qual va anunciar que dimitia com a directora de la Guàrdia Civil després de conèixer la imputació del seu marit en una derivada del cas ERE d’Andalusia. 

Publicitat

El cas Zabalza i les tortures mortals de la Guàrdia Civil

El rotatiu d’Euskal Herria recorda un fet destacable sobre Arturo Espejo: va participar en 1985 en la mort per tortures de Mikel Zabalza. En aquell moment era tinent a Intxaurrondo. Segons la inversemblant versió oficial, un dels tres guàrdies que va anar a cercar Zabalza al seu cau i aquest, tot i estar emmanillat, va colpejar un d’ells i va aconseguir fugir. Tanmateix, dies després va aparèixer mort.

Mikel Zabalza va morir a causa de les tortures que guàrdies civils com el llavors tinent Arturo Espejo li van infligir. “La hipòtesi de la fugida sobtada de Mikel Zabalza es converteix en molt improbable, per no dir simplement increïble”, admet un informe oficial del govern basc. Així mateix, assegura que “existeixen fortes presumpcions que va ser detingut i sotmès a tortura, penes i tractes cruels, inhumans o degradants que li van poder portar a la mort”. A més, està recollit en una acta del servei secret i existeixen àudios gravats que ho corroboren.

Et pot interessar  Detenen a Barcelona un presumpte terrorista d'Estat Islàmic

Ascendit pels ministres Robles i Marlaska

Malgrat haver-se vist involucrat en el ‘cas Zabalza’, el 15 de febrer la ministra de Defensa, Margarita Robles, el va ascendir a tinent general, que és el rang més important a la Guàrdia civil.

Poc després, el 2 de març de 2022, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el va nomenar cap del Comandament de Suport, que és un dels quatre integrants de la cúpula de la Guàrdia Civil, amb dependència directa de la directora general del cos i encarregat de la “direcció, coordinació i gestió dels recursos financers i del desenvolupament de la política de recursos materials”.

No és casualitat que un any abans, el ministre de l’Interior s’excusés en la separació de poders per justificar que el seu Ministeri no obrís una investigació sobre la mort de Mikel Zabalza el 1985.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut