Dimecres, 19 de gener de 2022 - Edició 1273
La República

Surt a la llum la prova que demostra que la Guàrdia Civil va torturar fins a la mort un jove a Intxaurrondo

En la gravació d’una conversa entre l’excoronel del CESID i el capità de la Guàrdia Civil, admeten que Mikel Zabalza va morir torturat

Redacció 22/02/2021
Imatge de la caserna de la Guàrdia Civil al barri d'Intxaurrondo (Donosti) / @yulyjalay

Ni tan sols la Guàrdia Civil ha pogut amagar que van ser culpables de la mort de Mikel Zabalza l’any 1985, que va aparèixer al riu Bidasoa sense vida després de ser detingut pels cossos de l’estat. Aquest dilluns, unes informacions del diari Público revelen els àudios que mostres una conversa entre l’excoronel del CESID Luis Alberto Perote i el capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto en la qual admet que Zabalza va morir per ser torturat. L’any 1985, després que la família de Zabalza busqués desesperadament el jove, la Guàrdia Civil va dir que aquest havia escapat durant un reconeixement, quan en realitat havia mort assassinat vilment per cos policial espanyol.

A la conversa facilitada per PúblicoPerote i Gómez Nieto fan referència a l’existència d’un informe del servei d’espionatge que notificava els fets. Per acabar-ho d’adobar, els periodistes que van publicar la transcripció de la gravació i la van presentar al jutjat com a prova es van quedar amb un pam de nas després que la justícia espanyola declarés que la gravació “no presentava una mínima qualitat convectiva”, en un nou intent de tapar els greus crims que ha comès l’estat espanyol.