Dimecres, 1 d'Abril de 2020 - Edició 615
La República

Un guàrdia civil diu que hi havia un mosso a un grup de WhatsApp de votants de l’1-O

Les acusacions, a la desesperada: “al xat s’organitzaven per impedir que la policia espanyola actués”

Avatar
Agències 05/02/2020
El fiscal Miguel Ángel Carballo durant l'interrogatori al número 2 de Baena a l'Audiència Nacional aquest 4 de febrer del 2020. (Horitzontal)

El tinent de la Guàrdia Civil que va instruir l’atestat entregat al jutjat d’Instrucció número 4 de Lleida, que va investigar l’actuació dels Mossos d’Esquadra el dia del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, ha situat aquest dimecres al judici que celebra l’Audiència Nacional contra la cúpula de la policia autonòmica durant el procés independentista un comandament d’aquest cos en un grup de WhatsApp en el qual els ciutadans s’organitzaven per tractar d’impedir l’actuació de l’Institut Armat i la policia Nacional durant la jornada de votació.

Segons ha explicat a preguntes el fiscal Miguel Ángel Carballo, van descobrir aquest fet arran de la instrucció que va dur a terme el jutge de Lleida, que va arxivar en considerar que no hi havia suficients indicis contra els investigats. El tinent de la Guàrdia Civil, responsable de la policia judicial en aquesta localitat catalana, ha comparegut a la vista oral com a testimoni i ha relatat que el mateix 1 d’octubre aquest magistrat li va demanar informació sobre l’actuació dels Mossos, ja que havia obert d’ofici una investigació.

De l’anàlisi dels àudios, correus electrònics i diferents comunicacions telefòniques, el tinent ha indicat que van trobar converses de les quals es desprenien que els Mossos controlaven la posició i desplaçaments dels agents de la Guàrdia Civil, així com que informaven dels mateixos als ciutadans concentrats en els col·legis electorals.

Així, ha destacat que els veïns de Lleida hi havia un grup de WhatsApp on “s’organitzaven per impedir que actuéssim” i en què van identificar com a membre a l’inspector en cap de la Sala Regional, “la veu de comandament pel qual passen totes les comunicacions”. En aquest sentit ha explicat que amb aquests missatges van entendre com era possible que en un centre, en el qual al principi no hi havia molta gent, a l'”interval de temps” que es trigava a arribar s’havia “amuntegat” moltíssims votants.

Així mateix, per incidir en aquesta idea que la “informació de vigilància” arribava als ciutadans, ha assenyalat que en un dels àudios del “canal oficial” de la policia autonòmica que van ser analitzats, una patrulla va explicar a la Sala que havia comunicat “la gent” la informació que tenien “dels banderins”, en referència a la Guàrdia Civil.

Relacionats