Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

Tremosa avisa l’Estat: “Si malbarata aquest pla de recuperació es pot veure abocat a un rescat”

|

- Publicitat -

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha lamentat aquest dilluns que els fons europeus per fer front a la crisi de la covid-19 es gestionin exclusivament des de Madrid. “És una mala notícia. No hi ha un procés competitiu, obert i transparent com el que regeix en d’altres fons europeus com l’Horizon 2020 o el de l’European Research Council”, ha valorat Tremosa un cop finalitzada la seva assistència a la sessió tècnica de la Conferència de Presidents Autonòmics. “Els diners van a Madrid i el govern espanyol decidirà com repartir-los, i això no és una bona notícia per a Catalunya”, ha insistit el conseller, que ha avisat l’Estat que si “malbarata” aquest pla de recuperació europeu es pot veure abocat a un rescat.

Publicitat

Preocupació per les PIMES: “Que no quedin excloses”

Durant la reunió, Tremosa ha reclamat que Catalunya gestioni de manera directa els fons que li corresponen d’aquest programa, al·legant que és l’administració “amb un millor coneixement de la realitat empresarial del país”. També ha apostat per una “relació directa entre Catalunya i la Comissió Europea, tal com ja existeix en d’altres fons”. No obstant això, els representants de la Comissió han certificat que únicament els Estats seran els seus interlocutors. “No hi haurà un procés competitiu, obert i transparent com el que regeixen altres fons europeus, i això és una mala notícia per Catalunya”, ha criticat el conseller d’Empresa i Coneixement, que també ha mostrat la seva preocupació per les PIMES catalanes.

“He sol·licitat que les petites i mitjanes empreses no siguin excloses en el procés de selecció de projectes que optaran als fons europeus del programa NextGenerationEU”, ha recalcat Tremosa. “La Comissió ens ha dit que el pes de les PIMES quedarà a consideració de cada Estat, i a hores d’ara encara no sabem res del pla que prepara l’estat espanyol”, ha retret el conseller d’Empresa i Coneixement. No tot han estat males notícies i Tremosa ha aplaudit que la Comissió Europea (CE) condicioni els pagaments “a l’assoliment de les fites i objectius” i que també es garanteixi que els 140.000 MEUR es destinin a finançar “projectes concrets i no despesa corrent”.

“Una oportunitat que no s’hauria de desaprofitar”

Igualment, Tremosa també ha posat èmfasi en què la Comissió Europea posi l’accent en projectes transfronterers i que faci recomanacions als estats membres. “En el cas d’Espanya s’ha parlat específicament del Corredor Mediterrani, una reivindicació transversal de fa dècades”, ha recordat el conseller d’Empresa i Coneixement. “La meva conclusió és que l’estat espanyol té una fantàstica oportunitat que no hauria de desaprofitar”, ha reflexionat en veu alta Tremosa. “L’oportunitat de fer les coses diferents i de no malbaratar aquests diners en projectes no rendibles i que no tenen cap impacte en el creixement econòmic”, ha conclòs el conseller d’Empresa i Coneixement.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió