Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Torra reivindica el reconeixement de el dret a l’autodeterminació de la Vall d’Aran

El president ha assegurat que si se salva i es protegeix l’aranès també se salvarà el català

Redacció 17/06/2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva intervenció en l'Hèsta d'Aran.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat aquest dimecres el seu compromís amb el reconeixement “de la realitat nacional de la Vall d’Aran i el seu dret a l’autodeterminació”.

Ho ha dit en la seva intervenció en l’acte de l’Hèsta d’Aran, que commemora el 30 aniversari de la recuperació de la institució de el Conselh Generau de l’Aran, en el qual ha assegurat que “Catalunya vol ser garant de la llibertat i la democràcia”, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat.

Torra ha assegurat que, en la protecció i la difusió de l’aranès, “Catalunya hi serà”, ja que considera que si se salva aquesta llengua també se salvarà el català.

“És la mateixa tasca, és la mateixa lluita compartida, pel valor de la singularitat com a aportació pròpia a la cultura universal”, ha subratllat.

Durant l’acte, el cap de l’Executiu català ha homenatjat als serveis sanitaris i d’emergències per la pandèmia: “A tots els que avui sabem que sou persones essencials i ens permeteu a tota la resta tirar endavant amb les nostres vides, no oblidarem mai una gesta històrica que per sempre durem amb nosaltres”.

També ha dedicat unes paraules de record a les víctimes del coronavirus, després dedicar-los un minut de silenci: “Els devem un adéu col·lectiu i sens dubte a l’Aran, com a Catalunya, ho farem”.