Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Torra es planta: només oferirà més compareixences telemàtiques al Parlament si tenen “valor jurídic”

El Parlament encara no s’ha adaptat a l’excepcionalitat del moment fent ús de les noves tecnologies

Redacció 08/04/2020
Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, reunit per videoconferència amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i els altres presidents autonòmics el 5 d'abril de 2020 (Horitzontal)

El president de la Generalitat, Quim Torra, només oferirà més compareixences telemàtiques al Parlament si tenen “valor jurídic”. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dimecres al migdia. Si la cambra no dona “garanties” perquè les compareixences de Torra tinguin el valor jurídic que sí que tenen les intervencions dels consellers i consellers del Govern en comissions, el president de la Generalitat convocarà de nou els grups parlamentaris per reunir-se a distància i parlar de la situació sanitària. Budó ha instat el PSC a enviar les seves propostes per pal·liar la crisi de la covid-19 a Pedro Sánchez, perquè les traslladi a les reunions dels presidents autonòmics.

JxCat demana una reforma del Reglament del Parlament per poder fer plens, comissions i votacions telemàticament. El portaveu del grup parlamentari, Eduard Pujol, ha defensat que “la democràcia no pot quedar confinada” i reclama que la cambra estigui “operativa” davant la crisi pel coronavirus. En la darrera reunió de la Mesa, JxCat ja va demanar que els diputats puguin seguir el confinament “imprescindible” per frenar el coronavirus i, a la vegada, el Parlament segueixi “operatiu”.

Per la seva banda, ERC comparteix la necessitat que el president Torra doni explicacions als grups parlamentaris sobre la gestió de la crisi sanitària però s’emplacen a seguir debatent-ho en el marc de la Mesa i veure quina és la millor manera d’instrumentar-ho.

En la darrere reunió de fa una setmana, la Mesa ja va decidir demanar un informe als serveis jurídics sobre la viabilitat jurídica i tècnica per celebrar plens de forma telemàtica en circumstàncies excepcionals com les actuals.