Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Romeva: “Si la pena de mort fos vigent, estarien demanant la nostra execució”

El conseller legítim d’Exteriors Raül Romeva ha afirmat des de la presó de Lledoners que veu el judici de l’1-O com una “oportunitat per parlar a Espanya sense intermediaris”. En […]

Redacció
Redacció 20/01/2019
Cartell per a la llibertat de Raul Romeva

El conseller legítim d’Exteriors Raül Romeva ha afirmat des de la presó de Lledoners que veu el judici de l’1-O com una “oportunitat per parlar a Espanya sense intermediaris”. En una entrevista per a TV3 amb motiu de la publicació del seu nou llibre, ‘Esperança i llibertat’ (Ara llibres), el líder independentista empresonat ha lamentat que “molta gent a Espanya no ens ha escoltat a nosaltres directament”, tot afegint que “això s’ha d’aprofitar”. Alhora, Romeva ha assegurat en relació als fets d’octubre que “ho tornaria a fer” si es trobés “en aquelles circumstàncies”. “No s’ha fracassat; al revés, el que hi ha ara és un aprenentatge”, ha reblat l’exconseller.

Romeva ha explicat, posant la mirada al futur, que no es pot “ignorar la meitat de la població”, de la mateixa manera que, ha afirmat, “no es pot construir una realitat en què una meitat s’imposi a l’altra”. En aquesta línia, ha manifestat que cal cercar “nous marcs que superin la divisió del 50/50” perquè “malgrat que uns creuen que un 47% de població a favor de la independència és suficient, és evident que no ho ha estat”. Amb tot, l’exconseller ha expressat que “el camí no serà fàcil, ni ràpid, ni indolor”.

La seva execució

Romeva considera que, si l’ordenament jurídic espanyol encara contemplés la pena de mort, sectors de la judicatura, la fiscalia i els partits de dreta la demanarien per als líders independentistes: “No tinc cap dubte que, si la pena de mort estigués vigent, algun d’aquests actors esmentats, o potser tots ells, estarien demanant la nostra execució “.

Referèndum per sorpresa

Romeva revela que quan el president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar en el ple del Parlament que hi hauria un referèndum d’independència, li va assignar sense avís previ l’organització de la consulta: “Em sencer del singular encàrrec quan ho escolto des del meu escó. el president no m’havia fet partícip d’això abans”.