Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Ribera ha qualificat “d’escandalós” el buidatge dels embassaments i culpa Iberdrola del preu de la llum

|

- Publicitat -

Teresa Ribera, la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha denunciat una situació sospitosa que s’ha observat en dues instal·lacions d’Iberdrola. En més detall, s’ha observat que l’elèctrica ha buidat dos dels seus embassaments, casualment, durant el període en què la factura de la llum ha arribat al seu màxim històric.

De fet, el descens del nivell dels embassaments podria ser una estratègia de l’elèctrica per influir en el preu de la llum. És a dir, com que una part significativa de l’energia elèctrica es genera a través de la transformació de l’energia mecànica de l’aigua, que per efecte de la gravetat, flueix per les turbines en els embassaments, si el nivell d’aigua en aquests embassaments és baix, hi ha menys energia mecànica. En conseqüència, també es genera menys energia elèctrica.

Publicitat

Per tant, Iberdrola podria haver modificat la quantitat d’aigua disponible per sortir més beneficiada en el mercat d’oferta-demanda. Així, estaria venent menys quilowatts hora, reduint l’oferta disponible amb una demanda que es manté. D’aquesta manera, li sortiria a compte perdre quantitat de quilowatts hora venuts, a canvi de l’augment de preu en la menor oferta. En altres paraules, el preu de l’electricitat pot pujar o baixar, però és molt més complex augmentar el nivell de cabal dels embassaments.

Ribera ha afirmat que es tracta d’una situació “escandalosa”, tal com explica El Plural i ha mencionat que “no és raonable buidar en sis setmanes un embassament com a succeït a Zamora”. Ha afirmat que limitarà la reducció de cabal amb la Llei d’Aigües. Val a dir, que l’embassament de Ricobayo ha passat d’estar del 95% de la seva capacitat al 12% i que el de Valdecañas es troba un 20% per sota del nivell del darrer any. Malgrat que es reguli que no hi hagi un descens, el baix nivell causarà que hi hagi un preu elevat.

Les afirmacions de Ribera, sens dubte, han aparegut en un moment en què l’opinió pública ha criticat l’augment en el preu de la llum, i pot representar una maniobra del “govern més progressista de la història” per salvar els mobles davant les crítiques.

Iberdrola ha afirmat que “la reducció de les reserves d’aigua disponibles té un caràcter conjuntural que es recuperarà en època de pluges.”

Publicitat

Opinió

Minut a Minut