Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Reguant afirma que creu que el Govern té un “pla B” per, si calgués, aprovar els pressupostos al marge de la CUP

|

- Publicitat -

La diputada de la CUP-NCG, Eulàlia Reguant, creu que el Govern té un pla B per als pressupostos i insisteix que “el millor per al país” seria aprovar-los amb els anticapitalistes.

“Pressupostos o pressupostos –com va afirmar el conseller d’Economia, Jaume Giró- vol dir que hi ha un pla B; i la CUP segur que no té pla B, el nostre pla és que hi hagi pressupostos que responguin a un gir a l’esquerra i a construir un horitzó independentista”, ha dit en una entrevista a Ràdio 4, emesa aquest dissabte.

Publicitat

D’altra banda, Reguant ha recordat que l’acord d’investidura “no implicava l’aprovació a cegues” dels comptes i que deslliguen investidura de pressupostos “quan moltes polítiques no han començat a desplegar-se”.

Un dels darrers documents que el Govern va enviar a la CUP parlava d’incloure una disposició addicional als comptes en què s’establiria que la Generalitat “no assumirà, en cap cas, cap cost” en concepte del projecte de BCN World. L’executiu també es compromet a no tirar endavant la candidatura pels Jocs d’Hivern fins que no s’hagi realitzat la consulta, prevista pel 2022.

“L’executiu té previst comprar els terrenys per valor de 120 MEUR i esperar que Hard Rock els hi compri. El Govern fa d’API de Hard Rock Cafè i La Caixa”, ha lamentat Reguant, que ho veu com una “trampa”. Sobre els JJOO d’Hivern, “el Govern retira les al·lusions a la preparació de la candidatura però tampoc se’n desdiu”.

En aquests àmbits, Reguant creu que “sempre hi pot haver temptacions” del Govern per fer desaparèixer els macroprojectes dels pressupostos però aprovar-los amb el PSC mitjançant, per exemple, una esmena. “Sempre hi poden haver temptacions, però seguim pensant que el millor per al país seria que poguéssim aprovar-los. Per aprovar-los, cal que responguin al gir a l’esquerra”, ha insistit.

Quan li han preguntat sobre el fet que el relat de la majoria del 52% independentista quedi trencat en cas que la CUP tombi els comptes, Reguant ha advertit que aquest relat “no es pot utilitzar quan convé a segons qui”. “També queda tocat quan hi ha algú que va a pactar l’ampliació del Prat a Madrid; si queda tocat és perquè hi ha qui ha decidit en altres moments generar aliances per desenvolupar polítiques que el país no necessita ni volia”, ha etzibat.

Et pot interessar  La CUP titlla de "molt greu" que el Govern no informés de la renovació amb Hard Rock enmig de les negociacions de pressupostos

Reguant creu que part del debat dels pressupostos és com la candidatura llegeix la legislatura “i quin és el millor lloc per facilitar que hi hagi un gir a l’esquerra i en la construcció d’un horitzó independentista”.

“Són importants els pressupostos? Sí, però també és important com es desenvolupa la legislatura, i en base a aquesta anàlisi veurem on és el millor lloc per ser, facilitant aquesta tramitació o no”, ha expressat.

Els anticapitalistes celebren aquest cap de setmana les assemblees per decidir la seva posició sobre els comptes, i si presenten o no una esmena a la totalitat. La votació es farà dilluns i dimarts es coneixeran els resultats. El termini per a registrar-la és dilluns 22 de novembre a les 10.30 hores. A les dues del migdia d’aquell mateix dilluns es farà el debat a la totalitat al Parlament. És el mateix dia que el secretari tercer a la Mesa, Pau Juvillà, declararà al TSJC. “És una casualitat que ens podríem haver estalviat”, ha valorat Reguant.

La consulta a les bases és en format d’arbre. Proposen quatre escenaris a les seves bases: esmena a la totalitat i no facilitar la tramitació dels pressupostos; esmena a la totalitat i continuar negociant; abstenció i seguir amb les negociacions; o abstenció i conformar-se, per tant, amb l’última proposta que hagin rebut de l’executiu.

Reguant ha assenyalat que el Govern no s’ha compromès amb els 1.000 MEUR que els anticapitalistes reclamen per habitatge, i que la partida prevista tampoc aposta per enfortir el parc públic d’habitatge. També veuen insuficient el reforç destinat a la primària, i no han arrencat un compromís per “renunciar de forma clara als macroprojectes especulatius”. Per això la diputada ha demanat “un canvi estructural” i un “gir a l’esquerra com al qual Aragonès es va comprometre al debat d’investidura”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut