Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Pedro Sánchez prefereix modificar el Codi Penal i així evitar l’amnistia o els indults

|

- Publicitat -

La proposta de reformar els delictes de sedició i rebel·lió al Codi Penal feta pel president del Gobierno, Pedro Sánchez, durant una entrevista concedida aquest dilluns RTVE, significaria que el Tribunal Suprem hauria de revisar a la baixa les condemnes aplicades al judici farsa contra els líders independentistes.

El dret penal no és d’aplicació retroactiva llevat que això signifiqui un benefici pels condemnats, com seria el cas. Així que de rebaixar els anys de presó previstos per als delictes de rebel·lió o sedició, o d’anar a una nova tipificació penal d’aquestes conductes, els presos polítics es veuran afavorits.

Publicitat

Una tàctica que suposa un cost polític menor pels socialistes

L’aplicació d’aquesta reforma penal necessita, sí o sí, el suport d’una majoria reforçada al Congreso i, per tant, suposaria un menor cost a l’Executiu de Pedro Sánchez que l’aprovació d’indults parcials o totals que correspon en exclusiva al Gobierno. Ja, doncs, ni parlar d’amnistia, que seria el més just.

Com que el Codi Penal és llei orgànica i requereix per a la seva reforma una majoria absoluta de suports (almenys 176 diputats) implica que ja no recau tota la responsabilitat en els socialistes. El PSOE necessitaria amb mantenir els suports de la investidura i obtenir el sí d’aquelles formacions que es van abstenir, com ERC i Bildu, a més del vot favorable d’altres com JxCat i PNV.

Engrunes pels independentistes

Si s’acaba aprovant la proposta de Sánchez, significarà que els independentistes es poden conformar amb les engrunes. No hi haurà indult ni molt menys l’amnistia, que és el que volen els presos polítics i la majoria de la societat catalana. Tot i això, cap independentista s’oposarà a votar en contra d’una modificació del codi penal que redueixi la pena als presos polítics. Jugada mestra de Sánchez.

Et pot interessar  La Moncloa torna a tancar la porta al referèndum i emmarca el discurs d'Aragonès al Senat en la campanya del 12-M
Publicitat

Opinió

Minut a Minut