Dimecres, 2 de desembre de 2020 - Edició 860
La República

Pedro Sánchez prefereix modificar el Codi Penal i així evitar l’amnistia o els indults

El Tribunal Suprem espanyol haurà de treure anys de presó als condemnats al judici farsa si es reforma a la baixa el delicte de sedició

Gerard Sesé
Gerard Sesé 21/01/2020

La proposta de reformar els delictes de sedició i rebel·lió al Codi Penal feta pel president del Gobierno, Pedro Sánchez, durant una entrevista concedida aquest dilluns RTVE, significaria que el Tribunal Suprem hauria de revisar a la baixa les condemnes aplicades al judici farsa contra els líders independentistes.

El dret penal no és d’aplicació retroactiva llevat que això signifiqui un benefici pels condemnats, com seria el cas. Així que de rebaixar els anys de presó previstos per als delictes de rebel·lió o sedició, o d’anar a una nova tipificació penal d’aquestes conductes, els presos polítics es veuran afavorits.

Una tàctica que suposa un cost polític menor pels socialistes

L’aplicació d’aquesta reforma penal necessita, sí o sí, el suport d’una majoria reforçada al Congreso i, per tant, suposaria un menor cost a l’Executiu de Pedro Sánchez que l’aprovació d’indults parcials o totals que correspon en exclusiva al Gobierno. Ja, doncs, ni parlar d’amnistia, que seria el més just.

Com que el Codi Penal és llei orgànica i requereix per a la seva reforma una majoria absoluta de suports (almenys 176 diputats) implica que ja no recau tota la responsabilitat en els socialistes. El PSOE necessitaria amb mantenir els suports de la investidura i obtenir el sí d’aquelles formacions que es van abstenir, com ERC i Bildu, a més del vot favorable d’altres com JxCat i PNV.

Engrunes pels independentistes

Si s’acaba aprovant la proposta de Sánchez, significarà que els independentistes es poden conformar amb les engrunes. No hi haurà indult ni molt menys l’amnistia, que és el que volen els presos polítics i la majoria de la societat catalana. Tot i això, cap independentista s’oposarà a votar en contra d’una modificació del codi penal que redueixi la pena als presos polítics. Jugada mestra de Sánchez.

Relacionats