Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

L’Estat espanyol ja no amaga el seu joc brut: El CNI reconeix que ha espiat Aragonès i l’entorn de Puigdemont

Espanya espia les veus dissidents i s’excusa amb els avals judicials de 18 operacions que en cap cas reflecteixen el gruix de l’escàndol

Agències 05/05/2022
La directora del CNI, Paz Esteban, a les portes de la comissió de secrets oficials del Congrés Data de publicació: dijous 05 de maig del 2022, 09:26 Localització: Madrid Autor: Roger Pi de Cabanyes

Les clavegueres de l’Estat espanyol cada dia fan més pudor. La directora del CNI, Paz Esteban, ha presentat a la comissió de secrets oficials documentació sobre els avals judicials de 18 operacions d’espionatge a polítics, activistes, advocats i periodistes catalans. Entre aquests espiats, hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’entorn del president exiliat Carles Puigdemont.

Una informació que és greu, però que no és tan sorprenent venint del Regne d’Espanya. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ja va justificar l’espionatge polític contra l’independentisme. “Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d’un país que està envaint Ucraïna?”, va arribar a dir.

Esteban no ha detallat si per a aquestes operacions d’espionatge el CNI va utilitzar el sistema Pegasus, ni tampoc si Aragonès era ja president de la Generalitat, president en funcions o vicepresident. En tot cas, ha assenyalat que totes les operacions d’escolta s’han fet amb l’aval del jutge del Tribunal Supremo que les ha d’autoritzar, Pablo Lucas, i ha aportat documentació que ho acredita.

Espionatge a ciutadans

Per acabar-ho d’adobar, s’ha admès que l’espionatge va més enllà dels polítics independentistes: també hi ha persones sense projecció pública. És el cas de l’entorn del Tsunami Democràtic. Esteban ha fet aquestes revelacions en el transcurs de la seva compareixença de 3,5 hores a la comissió de secrets oficials, que no ha convençut a les formacions independentistes.

En obert, el portaveu d’ERC ha apuntat en roda de premsa que Esteban ha confirmat les informacions sobre el ‘Catalangate’ però amb “molta menys gent que la que s’ha publicat i amb autorització judicial”. En aquest sentit, ha apuntat que Esteban ha donat a entendre que hi ha dues vies d’espionatge: “Una nació estrangera o organismes de l’Estat que espien per sobre les seves possibilitats”.