Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Hores comptades per a les mascaretes al transport públic, però encara hi ha espais on seran obligatòries

El Consell de Ministres vota aquest dimarts eliminar les mascaretes, tot i que la mesura no serà oficial fins que es publiqui al BOE

Maria Garcia 07/02/2023
Diversos passatgers al Metro de Madrid, en una imatge d'abril del 2022. JOAN BARBOSA

Les mascaretes al transport públic passaran a la història en deixar de ser obligatòries, malgrat que ja feia mesos que milers d’usuaris ignoraven la norma. Aquest dimarts, 7 de febrer, el Consell de Ministres aprovarà eliminar l’obligació de la mascareta, imposada el maig del 2020 arran de l’esclat de la pandèmia de la COVID-19, i que s’ha mantingut fins ara, tot i que en molts altres països ja s’havia eliminat l’obligatorietat de dur-la al transport públic. La mesura serà oficial i entrarà en vigor quan es publiqui al BOE, un fet que previsiblement succeirà el pròxim dimecres, 8 de febrer. La Generalitat de Catalunya, d’altra banda, es mostrava partidària de mantenir la mascareta al transport públic.

L’obligatorietat de dur mascareta, no obstant això, es mantindrà encara en alguns espais on resulta clau protegir els usuaris d’infeccions i malalties que es contagien per l’aire. Així, es mantindrà l’obligatorietat de dur-la en centres i serveis sanitaris (els CAPs, hospitals, dentistes, centres de reproducció assistida o d’interrupció voluntària de l’embaràs). De moment, la mascareta també continuarà sent obligatòria a les farmàcies, tot i que el ministeri de Salut està estudiant el seu cas concret, i per als treballadors de residències de gent gran i centres sociosanitaris, així com per als visitants que estiguin en zones comunes. Desapareix, això sí, d’òptiques, centres auditius i ortopèdies, on fins ara també era obligatori dur-la.