Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Les famílies de Canet planten cara al 25%: Presenten una contrademanda per “assentar jurisprudència”

|

- Publicitat -

Un serial sense fi contra un judici farsa. Les famílies de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme) s’enfrontaran contra les mesures dictades pel TJSC per no imposar el 25% de castellà a les aules del centre. El principal objectiu és que serveixi de precedent per a futures sentències que modifiquin els projectes lingüístics de les escoles

En aquesta ocasió, presentaran una contrademanda de la mà d’Òmnium Cultura i l’advocat Benet Salellas: “Volem assentar jurisprudència i que a cap escola del país, ningú no tingui la temptació de modificar el règim lingüístic d’acord amb criteris arbitraris”, ha detallat el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich.

Publicitat

La demanda: Lluitar pel model d’escola catalana amb arguments probatoris

L’advocat Salellas assegura que l’argument central se centra en la qüestió probatòria. En aquest sentit, aporten tres pericials de tres professors universitaris que expliquen al tribunal que si al català no se li permeten espais de preeminència, caurà en un retrocés progressiu: “Si això passa, la cooficialitat del castellà i el català que tant defensa el tribunal, quedarà buida”.

D’altra banda, es fa referència a la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, Salellas explica que s’estan vulnerant els acords internacionals i, un recurs pot ser Europa.

El foucs, a Canet

El cas se centra en Canet. Cal recordar que els pares i mares de 30 nens de l’escola de Canet de Mar (Maresme) on el TSJC va establir un 25% de l’ensenyament en castellà a la classe de P5-A van anunciar que es personarien com a part implicada en la causa. L’objectiu era posar de manifest la voluntat de l’àmplia majoria dels representants perquè es mantingui el projecte educatiu que la sentència elimina en l’aula en qüestió i reclamar la suspensió de les mesures cautelars, que passen per la implementació d’un quart de les classes en llengua castellana.

Et pot interessar  La Fiscalia de la censura: demana dos anys de presó pels tuitaires que van criticar la família que volia el 25% de castellà a Canet

El col·lectiu va pressionar a la Generalitat perquè defensi el model d’escola catalana, tot i això, Educació acaba optant per l’obediència i respon al TSJC que complirà la sentència del 25% de castellà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut