Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

L’emotiu vídeo de l’àvia d’Hèctor López Bofill recordant el Nadal que va morir el president Macià

Aquell Nadal del 1933 molts catalans no van celebrar ni menjar res

Gerard Sesé 25/12/2019
Foto històrica del dia que va morir Francesc Macià el 25 de desembre del 1993

Francesc Macià, l’Avi, com l’anomenava el poble, va morir el Nadal del 1933. El seu enterrament va provocar una manifestació de dol multitudinària, similar a la de la mort d’Enric Prat de la Riba. Les seves restes reposen a la plaça de la Fe, al cementiri de Montjuïc, lloc on aquest mateix matí les principals autoritats i polítics del país li han fet una ofrena floral.

El fet que morís un 25 de desembre va commocionar especialment la societat catalana que aquell Nadal del 33 del segle passat no va celebrar res. Els ciutadans que van viure aquells fets recorden el dia com “molt trist” i que a taula no es van servir els habituals tiberis nadalencs.

Així ho explica en aquest vídeo casolà l’àvia del Jurista, escriptor i regidor d’Altafulla, Hèctor López Bofill: “avui fa anys que va morir Macià” comença recordant. “Ho he vist avui a la televisió, les seves nétes portant flors al cementiri”.

L’àvia de Bofill explica que “aquell dia de Nadal no vam menjar res, estàvem tots més tristos…”. També recorda que van conèxier de la notícia per la ràdio i assegura que “jo me’n recordo molt d’en Macià”.