Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

L’AMB finança un projecte que apropa pagesos i botiguers per fomentar el consum d’aliments de proximitat

Unió de Pagesos adreça aquest instrument a la petita i mitjana pagesia, tant de producció ecològica com convencional

Agències 24/07/2022
Imatge promocional del projecte 'Terra Pagesa'. Data de publicació: diumenge 24 de juliol del 2022, 08:00 Localització: Barcelona Autor: Cedida a l'ACN per l'AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) finança amb 50.000 euros el projecte impulsat per Unió de Pagesos ‘Terra Pagesa’, i que vol apropar pagesos i botiguers de barri per fomentar el consum d’aliments de proximitat. La iniciativa aposta pels circuits curts de comercialització i pel contacte directe entre pagesos i comerciants, de manera que evita la intermediació d’altres agents perquè les dues parts puguin aconseguir un preu i una qualitat justos, que de retruc beneficia el consumidor final.

El sistema funciona com una plaça virtual per a la interacció entre productors, que hi anuncien el producte disponible, i comerços, que hi fan la comanda, perquè els productors facin arribar les comandes a l’espai logístic ubicat a Mercabarna.

La garantia sobre l’origen del producte és un element clau del projecte. Si al punt de venda els consumidors escanegen amb el telèfon mòbil un codi QR vinculat al producte, podran saber quin pagès l’ha produït.

Unió de Pagesos adreça aquest instrument a la petita i mitjana pagesia, tant de producció ecològica com convencional, i no actua d’intermediari, sinó de facilitador d’una relació comercial directa entre producció i comerç.

El 77% dels articles venuts són ecològics

Des de la seva creació, s’han adherit al projecte 26 productors d’arreu del territori català i onze comerços. En total, s’han publicat al web 200 productes, tot i que no sempre s’hi troben els mateixos, perquè es tracta d’aliments de temporada.

Fins ara, el 77% dels productes comercialitzats han estat ecològics i el 23%, convencionals. El 60% ha estat verdura i el 40%, fruita. El servei, però, està disponible per a fruita, hortalisses, oli, mel, melmelades, conserves, arròs i llegums, i progressivament s’aniran incorporant altres productes com carn, ous, llet, derivats làctics, vi, embotits o cereals, entre altres.

Terra Pagesa també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. Està previst que al llarg del 2022 s’hi sumi el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.