Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

La proposta de Puigdemont per mostrar les dificultats de viure plenament en català: “El resultat seria esfereïdor”

La curiosa proposta del president a l’exili exposa sense embuts diversos moments del dia a dia en els quals els catalanoparlants, sovint, no poden fer ús de la seva llengua materna

Maria Garcia 03/03/2023
El president Puigdemont a l'acte del Consell per la República a Canet de Rosselló. Data de publicació: dissabte 17 de setembre del 2022, 20:06 Localització: Canet de Rosselló Autor: Ariadna Reche

El president a l’exili Carles Puigdemont ha compartit una extensa reflexió sobre les dificultats que encara una persona catalanoparlant a l’hora de viure plenament en la seva llengua, arran del polèmic vídeo d’una infermera de Vall d’Hebron que menysprea el nivell C1 de català necessari per aprovar l’oposició. A través de Twitter i una curiosa proposta, el president a l’exili exposa sense embuts diversos moments del dia a dia més quotidià en els quals els catalanoparlants, sovint, no poden fer ús de la seva llengua materna a causa de la imposició social del castellà. “El resultat seria esfereïdor”, assevera Puigdemont.

Puigdemont proposa, irònicament, l’emissió d’un programa de telerealitat que mostrés “un dia en la vida d’un catalanoparlant qualsevol”, que podria substituir els programes de “conyeta fàcil en castellà perquè t’aplaueixin a Madrid i et donin un Ondas”. Assegura que és tan senzill com posar càmeres a unes quantes persones que han decidit viure plenament en català i, al cap del dia, buidar-ne el contingut per veure com la persona ha realitzat aquest exercici. El president a l’exili enumera nombroses escenes rutinàries, com ara anar al metge, adreçar-se a la guixeta de la Renfe, renovar el DNI, demanar una beguda o menú en català, matricular-se d’assignatures de la universitat suposadament impartides en català, o anar al cinema a les sessions en català, entre altres.

Un cop superat el dia vivint plenament en català, i buidades les imatges, es veurien “les vegades que li hauran dit ‘supremacista’ per parlar la seva llengua”, rebla Puigdemont. “Tots ens hem trobat confrontats a situacions de discriminació si volíem fer servir la nostra llengua. Ja no parlo de ser atesos en català, sinó del dret a expressar-te en la teva llengua sense haver de militar”.

Puigdemont conclou la seva reflexió assegurant que les nombroses discriminacions lingüístiques que pateixen els catalanoparlants es podrien completar “amb la ‘protecció que dóna la justícia i l’administració espanyoles”, ja que “potser així decidiríem passar a l’acció i blindar el català contra la metòdica i persistent ofensiva per liquidar-lo“.