Divendres, 23 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

“La pandèmia ha demostrat que tenim un país viu”

Diversos departaments del Govern es coordinen per a fer front a la pandèmia

Gerard Sesé
Gerard Sesé 06/04/2020

El departament d’Acció, que depèn de la conselleria Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya ajuda a les conselleries de Salut i d’Economia per a comprar tot el material sanitari i de protecció amb els proveïdors: “analitzem el mercat i els proveïdors i els diem si aquí es pot comprar en funció de si hi ha qualitat i quantitat”.

També ha ajudat a cercar les empreses que s’han ofert a fabricar material: “hem tingut 8 empreses finalistes que fabriquen respiradors de les quals dos ja funcionen i unes altres dues estan a punt”. Sobre què passarà amb tots aquests utensilis un cop passi la pandèmia, des d’Acció recorda que aquest “és un material per a emergències” i no pas perquè es quedi fixe funcionant en un hospital.

Un test per a tothom

El gabinet amb qui es coordina Acció treballa amb la idea d’aconseguir que tothom es pugui fer un test de la Covid-19, amb la intenció de gestionar millor la fi del confinament: “hi ha molts proveïdors, però és que el problema és que necessitem un gran volum de tests: La idea serà poder fer-ne un a tothom” expliquen a La República.

“No és un problema de diners sinó de logística i de que costa molt aconseguir-ne” narren i especifiquen que es busquen per tot el món “fins a Corea del Sud”.

La possibilitat de poder fer un test als 7 milions i mig de catalans, però, no sembla ser molt factible: “No tenim l’ajuda espanyola que toca”.

Un robot per als tests

A part de les empreses que han muntat les seves fàbriques per a oferir material sanitari, ara Acció també està testant un robot per a obtenir els resultats dels tests a escala massiva: “La idea és poder tenir resultats més ràpids i a molta més gent, i així no tenir persones amb la pipeta”. Si els resultats de les proves del robot són satisfactoris, s’acabarà comprant la màquina.

Un país viu

Un fet molt important a remarcar des d’Acció és la generositat de la xarxa empresarial catalana: “S’hi ha ofert molta gent i tot el que hem demanat se’ns ha permès tenir-ho. Algunes empreses les hem arrasat. Ningú no s’hi ha posat malament. Si haguéssim d’enviar a tots una carta d’agraïment individualitzada quan acabi tot això ja t’asseguro serien moltes”. Afirmen sentir “orgull de país” i que aquesta crisi ha ofert la millor cara del país.

Preparar-se per a un repunt a l’octubre

També s’ha de ser previngut i Acció també ajuda a preparar-se per a l’octubre per si hi ha un repunt de la pandèmia.  “Tenim tres o quatre mesos per a preparar-nos”.