Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

La Fiscalia demana al Suprem que no admeti a tràmit la querella d’Òmnium contra Juan Carlos I

El ministeri públic argumenta que l’entitat imputa actes comesos abans de l’abdicació quan era inviolable

Agències 01/10/2020
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, atén els mitjans en el tercer aniversari dels fets del 20-S, davant la conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2020 (Horitzontal).

La Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que no admeti a tràmit la querella d’Òmnium Cultural contra Juan Carlos I per presumptes delictes de suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals, entre d’altres. El ministeri públic s’oposa a l’admissió de la querella perquè els presumptes actes irregulars que l’entitat atribueix a l’exmonarca s’haurien comès abans de l’abdicació, quan era inviolable.

“La Constitució reconeix la inviolabilitat personal absoluta del rei en el seu article 56, que no és susceptible de matisació, excepció o exclusió, ja que aleshores no seria una inviolabilitat personal”, diu l’informe fet públic aquest dijous. A més, considera que els “hipotètics delictes” haurien prescrit.

Per això, la Fiscalia del Suprem sosté que la querella s’ha d’inadmetre i cal arxivar les actuacions. El ministeri públic recorda que el Suprem ja va arxivar les actuacions d’una querella que van presentar Izquierda Unida i el PCE pels mateixos fets adduint la inviolabilitat del monarca.