Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La família Gimferrer dona a Banyoles la seva col·lecció d’art privat, que inclou obres de Picasso, Dalí, Goya o Rembrandt

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Banyoles rebrà 131 obres d’art de la col·lecció privada de la família Gimferrer, la qual és una de les més importants de Catalunya i de l’estat espanyol, i que inclou obres de Picasso, Dalí, Miró, Goya, Tàpies o Rembrandt, entre d’altres. La família i el consistori han signat l’acord de la donació el matí d’aquest dijous, 29 de desembre, acte durant el qual s’ha anunciat també l’adequació de Can Tarradas com a espai expositiu que, un cop obri les portes d’aquí a 3 anys, té l’objectiu de convertir Banyoles en un referent en el món de l’art. La donació s’ha aconseguit després de diversos intents de negociació, el primer dels quals va ser als anys 70, que va tancar-se sense èxit, però que van reprendre’s fa 2 anys.

Jordi Gimferrer, amant de l’art, ha recopilat durant dècades obres dels millors artistes catalans, espanyols i internacionals, fins a aconseguir una de les col·leccions més importants de Catalunya i Espanya. “He rebut moltes propostes de molts diners i mai ho he volgut vendre. Ara tinc la immensa felicitat de donar-ho a Banyoles”, ha assegurat durant l’acte de donació Gimferrer.

Publicitat

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat la importància de la donació i ha assegurat que marca un “abans i un després” al poble. El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha explicat que Can Tarradas es vertebrarà entorn de l’exposició de la col·lecció, la qual situarà Banyoles “en un ineludible punt de referència de la geografia artística catalana“. “Poques vegades passa que tens una segona oportunitat”, ha dit en referència a les negociacions dels anys 70 per aconseguir la col·lecció, segons recull l’ACN.

Pel que fa a la col·lecció, s’hi inclouen obres d’autors romàntics com Modest Urgell i Marià Fortuny, modernistes com Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Aristides Mailloll o Josep Llimona, i noucentistes com Joaquim Sunyer. També hi són representats el grup d’avantguarda “Dau al set”, amb peces d’Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç o Joan Josep Tharrats, i el grup “El paso”, amb autors com Antonio Saura, Manuel Millares o Juana Francés. Altres noms destacats de l’art de les darreres dècades són Joan Genovès, Eduardo Chillida, el Grupo Crónica, Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Miquel Barceló, “Zush”, Perejaume o Jaume Plensa.

A més a més, la col·lecció inclou una important representació d’art africà i oriental, com ara un Cap Romà de l’any 181 d.C de l’època de l’Emperador Marc Aureli, una de les 9 que hi ha al món i una de les 2 úniques que hi ha en mans privades.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut