Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

La CUP celebra que el català entri al Congrés i pugui fer-ho a la UE, però crida a defensar-lo “a les aules”

Pellicer aplaudeix els avenços, però recorda que els tribunals mantenen una "ofensiva duríssima" contra la llengua a Catalunya

|

- Publicitat -

El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer ha reivindicat que és “un dia rellevant per al català” per la seva estrena com a llengua d’ús al Congrés dels Diputats i perquè “s’ha obert el debat” sobre la seva incorporació com a llengua oficial de la Unió Europea.

Tot i això, els cupaires alerten de la situació de la llengua a les escoles. En aquest sentit, Pellicer ha lamentat que a Catalunya “no es facin els deures per defensar la llengua catalana” i ha reclamat “tornar a omplir les aules de català”.

Publicitat

Pellicer ha recordat que tant el català com el basc i el gallec “han estat anys i anys perseguits i prohibits a l’Estat” i que ara el català és atacat al País Valencià i a les Balears pels seus governs. A Catalunya, ha indicat, hi ha “una ofensiva duríssima contra el català” per part dels tribunals i ha considerat que en bona part és fruit de la llei pactada l’any passat entre ERC, Junts, PSC i comuns. En aquesta línia, ha posat d’exemple el fet que “26 escoles aquest curs hagin estat obligades a aplicar el 25% de castellà”.

És per això que ha explicat que la llengua serà “un dels elements clau” que posaran sobre la taula la setmana vinent al debat de política general que s’ha de celebrar al Parlament. Per a Pellicer ha de ser “un dels elements fonamentals” com també ho ha de ser la sobirania social i econòmica i que el debat a Madrid per la correlació de forces polítiques no eclipsi la iniciativa política al Parlament per a l’autodeterminació.

Et pot interessar  El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament
Publicitat

Opinió

Minut a Minut