Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

PSOE i Podem boicotegen la comissió sobre l’Operació Catalunya al Congrés i només se citarà Villarejo i l’expresident del BPA

La llista del PNB, de només dos compareixents, és l'única que tira endavant per la manca d'acord entre el PSOE i Podem

|

- Publicitat -

La comissió d’investigació al Congrés dedicada a l’Operació Catalunya només aconsegueix aprovar una llista de compareixents amb dos noms: l’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo i l’expresident de Banca Privada d’Andorra (BPA) Higini Cierco.

És la proposta que havia registrat el PNB i ha estat l’única que ha aconseguit prou suports. Les traves i la manca d’acord entre PSOE i Unides Podem han impossibilitat tirar endavant una llista més completa. De fet, la formació lila ha votat en contra de la llista dels socialistes, que incloïa 23 noms, mentre que els partits independentistes hi han votat a favor.

Publicitat

Per tant, d’entrada no compareixerà l’expresident del govern espanyol i líder del PP Mariano Rajoy, així com altres noms que proposaven PSOE, Unides Podem o les formacions independentistes. La formació lila va registrar una llista que incloïa l’exlíder de Podem Pablo Iglesias i el periodista Antonio García Ferreras, entre d’altres.

Et pot interessar  L'empresari andorrà Joan Besolí es considera víctima de l''Operació Catalunya' i avisa que anirà als tribunals europeus

Proposta dels socialistes

La segona llista del PSOE, registrada després del rebuig de la primera, incloïa algunes de les propostes dels independentistes com el president de l’Associació DRETS, Agustí Carles; el periodista David Jiménez o l’exdirector del SEPBLAC Juan Manuel Vega Serrano.

Els socialistes també plantejava que compareguin excàrrecs del govern de Rajoy com Jorge Fernández Díaz (exministre d’Interior), María Dolores de Cospedal (exministra de Defensa) i Francisco Martínez (exsecretari d’Estat de Seguretat).

El PSOE també va incloure l’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo i altres excàrres vinculats a les forces de seguretat així com a l’expresident de Banca Privada d’Andorra (BPA) Higini Cierco i l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso.

Indignació a l’independentisme 

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha criticat que el Podem “ha rebentat” la possibilitat d’aprovar la llista del PSOE, més àmplia que la del PNB, i ha dit que ha estat un moviment “absolutament inesperat” i “inexplicable” de la formació lila, que ha votat amb PP i Vox. “No entenem per què ho ha bloquejat”, ha afirmat.

Vallugera ha lamentat que les desavinences entre socis de coalició amb altres lleis “s’estan traslladant a tota l’estructura del que és el Congrés” i ho ha considerat “altament preocupant”. El president de la comissió i portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha opinat que el posicionament de la formació lila ha estat “una mica peculiar”.

Bel ha dit que és “ridícul” fer una comissió d’investigació amb només dos compareixents i ha esperat poder ampliar la llista i començar a citar els noms que s’hi afegeixin després del 28-M. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha lamentat que no hi hagi hagut acord entre socis “ni tan sols per posar al centre de la diana al PP”.

“Ni tan sols s’ha aprovat la llista del PSOE que si incloïa diverses de les persones que nosaltres havíem demanat”, ha afirmat. Nogueras ha dit que hi ha voluntat “de treure suc” a la comissió i a les compareixences aprovades per “posar llum a aquesta deixalleria”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut