Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

La cara i la creu: reaccions al primer vídeo en català de ‘@bravasbarcelona’

|

- Publicitat -

Fer el pas de crear contingut en català implica, en la majoria de casos, i especialment pels creadors de contingut que acostumen a fer-ho en castellà, rebre una onada de missatges d’odi i catalanofòbia. Això mateix va passar-li al ‘TikToker’ catalanoparlant Apitxat, però l’exemple més recent el trobem en el cas de l’influenciador gastronòmic Edu Gonzàlez, conegut com a ‘@bravasbarcelona’, que malgrat ser catalanoparlant i haver publicat més de 1.600 vídeos, recentment va atrevir-se a fer la primera publicació íntegrament en català.

Publicitat

El mateix Edu, que és un dels creadors de contingut gastronòmic més experimentat d’Internet (va començar el seu recorregut a l’entorn digital el 2009), ha publicat un vídeo en el qual expressa la seva sorpresa davant la pèrdua de 400 seguidors arran de la publicació del vídeo en català. “No entenc res. No dono una opinió política. Simplement, parlo en català, i està tot subtitulat en castellà”, diu l’Edu en un vídeo. “Em podeu donar una explicació lògica a tot això? És catalanofòbia?” es pregunta.

La resposta ha tingut una doble cara: d’una banda, desenes de comentaris d’odi i catalanòfobs però, de l’altra, molts altres missatges d’escalf per part de catalanoparlants i persones que aprenen la llengua animant-lo a continuar publicant en català.

“Jo soc Mexicana, visc a Barcelona i parlo català, és la millor manera d’integració social i has de fer allò que sigui necessari per enriquir la cultura, totes les llengües són un regal, és cultura i respecte. Un petó”, escriu una usuària. “Soc de Madrid i per mi pots fer més vídeos en català. M’agrada l’idioma i el vull seguir aprenent (perdón por mi bajo nivel de catalán). Un petó molt gran”, escriu un altre. “Molta gent de fora de Catalunya parlem català! A nosaltres ens encantaria que fessis els teus vídeos en català. Com veus, la catalanofòbia també té un equivalent més bonic i amb més sentit, la catalanofília. Força!”, anima una usuària més.

Et pot interessar  VÍDEO | Els alumnes de l’Institut La Plana de Vic reivindiquen l'ús del català en tots els àmbits: "El teu granet de sorra és important"

“Gran video, que ganas de ir a Barcelona a probar cualquiera de tus recomendaciones y que bueno oirte en Catalán, me encanta (soy Andaluz)”, escriu un altre usuari, però en castellà. “Pues mola igual que los otros vídeos! No hace falta saber catalán para entender lo bueno que tiene que estar ese cruasán“, es llegeix en un altre comentari. “Me parece perfecto que hagas vídeos en catalán, de hecho me sorprendía por qué no los hacías. Creo que es tu primera lengua y los idiomas tenemos que hablarlos o se perderán y eso no puede pasar! Yo soy gallega e falo galego sempre que podo Gràcies per la teva feina”, escriu una altra usuària.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió