Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

L’altra cara de fer contingut en català a les xarxes: els creadors pateixen catalanofòbia, insults i odi extrem

El ‘tiktoker’ Apitxat ha volgut exposar l’odi i la catalanofòbia que els creadors de contingut en català com ell han de suportar dia a dia

Maria Garcia 16/03/2023

Treballar com a creador o creadora de contingut implica, sovint, rebre milers de crítiques per part dels usuaris d’Internet. No obstant això, els creadors de contingut en català s’exposen a un tipus de crítiques molt diferents de les que reben la resta de companys i companyes de professió, ja que són víctimes de catalanofòbia i odi extrem pel fet de publicar contingut a les xarxes parlant en la seva llengua materna. El ‘tiktoker’ i ‘influencer’ valencià Apitxat, que acumula més de 86.000 seguidors a les seves xarxes, ha publicat una piulada en què ensenya una petita mostra de l’odi gratuït que rep pel simplement de parlar en català.

El creador de contingut només ha compartit un total de sis comentaris catalanòfobs, però deixant ben clar que es tracta de crítiques que rep cada vegada que publica un vídeo en català, i en quantitats molt més grans.

“Quin fàstic, parla en espanyol!”, escriu un usuari (tot i que amb faltes d’ortografia) en una de les publicacions de l”influencer’ valencià. “Per què collons sembla que lladra en comptes de parlar?”, pregunta un altre. “Que aprenguis a parlar”, exigeix un tercer usuari.

Però l’odi a la llengua catalana i als seus parlants no acaba aquí. “A mi me la sua aquesta llengua de merda”, etziba un usuari, mentre que un altre li exigeix a Apitxat que “parli en castellà”, tot acompanyant la demanda d’un insult. “Posa-li subtítols que jo no sé parlar en llatí preromànic”, fa burla un altre usuari.

Amb aquesta petita mostra, Apitxat ha volgut exposar l’odi i la catalanofòbia que els creadors de contingut en català com ell han de suportar dia a dia per fer la seva feina i entretenir el seu públic.