Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Indignació a les xarxes per l’aberrant ús del català en un anunci de KFC

La publicitat s’ha imprès als autobusos de TMB i passeja per tot Barcelona

Maria Garcia 20/02/2023

Les xarxes socials treuen fum davant un anunci de la cadena de menjar ràpid KFC que passeja per Barcelona imprès als autobusos de TMB. Es tracta d’un anunci que busca promocionar el nou menú estalvi que la cadena ofereix; la publicitat cita un dels emblemes de la cuina catalana, el pa amb tomàquet, i en un intent d’apropar-se als catalanoparlants, se suposa que s’ha intentat redactar en català. No obstant això, la jugada els ha sortit malament, ja que l’anunci fa un aberrant ús del català, motiu pel qual ha encès la polèmica i la indignació a les xarxes.

Una usuària de Twitter s’ha topat amb l’anunci i ho ha explicat a la xarxa social, tot acompanyant el seu testimoni de la imatge dels fets. La piulada ràpidament s’ha fet viral, rebent milers de ‘m’agrada’ i desenes de comentaris d’indignació. “No és un ‘pa tumaca’ però també estic ric”: aquest és l’incomprensible missatge que s’ha imprès a les flotes d’autobusos de TMB per publicitar el ‘Menú Ahorro’ (aquest fragment s’ha mantingut en castellà) de la cadena KFC.

Els usuaris de les xarxes socials ràpidament han carregat contra l’anunci i l’empresa, criticant que no hagin contractat una persona perquè tradueixi correctament el text i que hagin comès “terrorisme lingüístic”. Les crítiques també es dirigeixen a TMB, per haver permès aquests anuncis sense que abans s’aprovessin o, almenys, es revisessin amb lingüistes.