Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Illa fa el préssec afalagant el Gobierno, però deixant caure que potser també l’han espiat a ell

|

- Publicitat -

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, vol tenir content el Gobierno “més progressista de la història” —a qui Citizen Lab assenyala com a autor de l’espionatge massiu— i a la vegada fer veure que és una víctima més l’escàndol.

Illa ha dit que no menysté el cas i que se’l pren “seriosament”. De fet, ha deixat caure que no sap si també l’han espiat a ell. Això sí, sense deixar d’adular l’executiu espanyol i avalar la farsa d’una investigació interna al CNI.

Publicitat

El socialista ha afirmat que seria irresponsable que el Gobierno no oferís mecanismes per esbrinar què hi ha darrere l’espionatge massiu, però ha afegit que “una altra cosa és donar per fet les conclusions”. En aquest sentit, no ha assumit que el CNI en sigui el responsable i ha defensat els mecanismes anunciats pel ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños.

Segons ha apuntat, el CNI té uns mètodes de treball “que no es poden apartar de l’estat de dret”. I si ho ha fet, “hauria fet malament” perquè el CNI “no pot fer el que vulgui”. De totes maneres, Illa no ha donat per fet que hagi passat. També ha subratllat que el fet que el ministre de la Presidència hagi vingut a Catalunya és “un gest que demostra el nivell de seriositat” de l’executiu espanyol. “No ho qualifico de gest menor o de fotografia”, ha afegit.

Tanmateix, “entén” que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, no vagi a la reunió d’avui a Madrid sobre els Jocs d’hivern, però ha demanat “no barrejar llibretes” perquè, si no, es faria un “mal servei al país”. En una entrevista a ‘Ràdio 4 i la 2’, Illa ha defensat que una comissió d’investigació al Congreso “no és la millor manera” d’arribar al fons de la qüestió del ‘Catalangate‘ i ha defensat l’executiu espanyol. “Ha indultat i ha dialogat amb Catalunya. El govern d’Espanya no es dedica a això, no en tinc cap dubte”, ha dit. Segons Illa, si hi ha hagut alguna “actuació equivocada” ha estat en algun altre àmbit.

Et pot interessar  Aragonès pregunta a Illa per què prefereix el "cafè aigualit per a tothom" a un finançament singular "just"

Confia en la continuïtat de la taula de diàleg i el suport d’ERC

Pel que fa a la taula de diàleg, ha donat per fet que es tornarà a reunir, però no ha concretat quan podria ser. I ha assegurat que ell i l’executiu de Pedro Sánchez “no la donen per morta”.

Preguntat per l’amenaça d’ERC de deixar de donar suport a votacions del Congreso, Illa ha preguntat què es guanyaria amb aquesta mesura. I ha afegit que no votar a favor de les mesures en resposta a la guerra a Ucraïna “no resol res ni contribueix a asserenar les coses”. “Crec que seria un error”, ha afirmat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut