Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Forn veu “insuficient” l’amnistia per facilitar la investidura de Sánchez

Els exconsellers Bassa i Vendrell sí que creuen que justificaria fer-lo president

|

- Publicitat -

L’amnistia torna a estar sobre la taula de les negociacions per investir el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Tanmateix, alguns represaliats han qüestionat que sigui suficient. És el cas de l’exconseller de la Generalitat Joaquim Forn, qui ha considerat “un pas necessari, però insuficient” el fet que el PSOE accedeixi a amnistiar tots els condemnats per causes vinculades amb el procés independentista.

“Això tot sol no resol el conflicte polític entre Catalunya i Espanya”, ha detallat a Vilaweb. Per a l’exconseller, també cal abordar l’autodeterminació, la protecció del model d’escola catalana, el finançament de la Generalitat i la presència del català a la Unió Europea. “Sense un compromís clar en aquestes qüestions no veig possible de plantejar un pacte amb Pedro Sánchez”, conclou.

Publicitat

Bassa i Vendrell ho veuen suficient

L’opinió de Forn contrasta amb la d’una altra exconsellera del Govern que presidia Carles Puigdemont: Dolors Bassa, d’ERC. La republicana creu que “l’amnistia és una bona justificació del suport dels partits independentistes” a Sánchez i que la investidura “és una oportunitat per a condicionar el govern estatal a noves fites”, ha dit al mateix digital.

També s’ha pronunciat sobre la qüestió l’exconseller d’ERC durant el tripartit liderat per Pasqual Maragall, Xavier Vendrell, que és un dels encausats per la investigació oberta a Tsunami Democràtic. Vendrell ha demanat “ser pragmàtics” perquè el sobiranisme “pot condicionar la investidura espanyola” i ha defensat que “una amnistia total sí que justificaria el suport a la investidura”. Tot i això, ha advertit que “no passarà” perquè “el poder no li ho permetria” al PSOE encara que hi estigués disposat. En canvi, veu possible “reforçar la nació” si s’obté el traspàs de Rodalies de Catalunya o de la gestió de l’Aeroport del Prat.

El bloc de Feijóo no suma 

Sánchez és l’aspirant a La Moncloa millor posicionat per aconseguir ser investit, però necessita el suport de Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG. El seu principal rival, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, no suma prou diputats al Congrés encara que aconsegueixi el suport de Vox, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès (UPN).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut