Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

Es materialitza la denúncia de Stop JJOO cap a la Generalitat per fer publicitat a favor de les Olimpíades

|

- Publicitat -

STOP JJOO ha denunciat aquest dimecres davant del Síndic de Greuges i de l’Oficina Antifrau la campanya publicitària del Govern a favor dels Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 per considerar que intenta “crear un clima favorable als jocs” i que “vulnera el principi de neutralitat institucional”. La plataforma al·lega que l’espot de 30 segons que ha difós la secretaria general d’esports no respecta el debat igualitari que hi ha d’haver entre detractors i favorable segons la Llei de Consultes de Catalunya. El vídeo en qüestió, que està penjat al canal de YouTube d’Esports i que s’ha emès en mitjans de comunicació de la CCMA, presenta diverses imatges del Pirineu i eslògans com “Una oportunitat per tornar a brillar i enamorar el món sencer”.

Publicitat

Una portaveu de l’entitat, Nuria Sauquillo, ha atès els mitjans de comunicació després de presentar la denúncia al Síndic de Greuges. “Hem baixat del Pirineu per denunciar la campanya publicitària del Govern a favor dels Jocs que fa setmanes que ha començat sense que la consulta estigui ni tan sols convocada”, ha afirmat.

La tesi de la plataforma és que la campanya del Govern vulnera el principi de neutralitat institucional que creuen que hauria de tenir l’executiu davant de la consulta. S’emparen en la Llei de Consultes de Catalunya, que en el seu article segon diu que les consultes populars no referendàries estan presidides pel principi de neutralitat institucional.

“La campanya del Govern està feta per crear un context social favorable als jocs. No propicia un debat igualitari entre detractors i impulsors”, s’ha queixat Sauquillo.

Parlen d’un espot de 30 segons que ha difós la Secretaria General d’Esports on es veuen diverses imatges de gent del Pirineu acompanyats per eslògans que vinculen els jocs amb la prosperitat del territori. “Una oportunitat per millorar la vida de moltes persones” és una de les frases que es pot escoltar al vídeo. L’anunci està penjat al canal de YouTube d’Esports.

Per això, STOP JJOO ha inclòs a la denúncia la petició perquè el Govern aturi la campanya, que no en generi més, que deixi de gastar diners públics en la campanya i que faci públic quants diners s’hi ha gastat.

A més, STOP JJOO també ha presentat la denúncia davant del Consell Català de l’Audiovisual per demanar-li que compti els minuts que la campanya apareix als mitjans i que, en cas de que hi hagi finalment una consulta, aquests minuts els siguin retornats a les entitats contràries a la celebració dels Jocs Olímpics.

“Un vaixell que s’enfonsa”

A més de posar la denúncia, des de STOP JJOO creuen que la candidatura té els dies comptats.

“Creiem que és un vaixell que en les properes hores o dies s’enfonsarà del tot”, ha dit Sauquillo. “Avui hem sentit a Catalunya Ràdio a la consellera Vilagrà dir que només faran una candidatura unitària i ahir vam sentir al COE dir que no donaran suport a una candidatura així”, ha argumentat.

En aquest context, Sauquillo ha aprofitat per reivindicar una vegada més la seva posició contrària als jocs: “Les veïnes del Pirineu considerem que el Govern no té cap projecte per nosaltres i ens està abocant al fracàs absolut amb un turisme de neu i del totxo”, ha resumit.

Finalment, la portaveu ha anunciat que la plataforma té previstes més accions de protesta pel juliol si el Govern decideix tirar endavant la candidatura.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió